Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik postao većinski vlasnik Luke Dubrovnik d.d.

17.12.2021.

12:13

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Kruzeri u dubrovačkoj Luci Gruž

Kruzeri u dubrovačkoj Luci Gruž

Foto: Radio Dubrovnik / -

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i direktor Luke Dubrovnik d.d. Željko Raguž održali su konferenciju za medije na kojoj su izvijestili o promjenama u vlasničkoj strukturi ovog dioničkog društva, slijedom kojih je Grad Dubrovnik postao većinski vlasnik Luke Dubrovnik d.d.

Naime, Luka Dubrovnik je kupila vlastite dionice od Atlanske plovidbe, a UTD Ragusa stekla je 2,75 posto dionica ovog društva.

- Ovo su povijesni dani i povijesne odluke vezano za budućnost Luke Dubrovnik i gospodarenje navedenim prostorom. Uz sve ono što je istaknuo direktor, stjecanje 8,99 posto dionica Luke, paralelno s navedenim postupkom, Grad Dubrovnik putem društva UTD Ragusa stekao je 2,75 posto dionica što znači da Grad kroz vlastite dionice, 48.57 posto i ovih 2.75 posto, sada ima 51,32 posto dionica odnosno vlasništva Luke Dubrovnik te je u konačnici Grad većinski vlasnik društva Luka Dubrovnik d.d. – rekao je gradonačelnik Franković govoreći o strateškoj važnosti ovog društva.

Direktor Raguž obrazložio je važnost ovih promjena za budućnost Luke Dubrovnik, čije dionice ostaju unutar grada, županije i države.

- S obzirom na tendenciju i želju da Luka bude nositelj projekta gradnje cruise terminala, smatramo, a to smo potvrdili i kroz tijela Luke, Nadzorni odbor i Glavnu skupštinu, da je to najbolji model za upravljanje u ovoj situaciji. Ovo je velika i važna odluka ne samo za Luku nego i za Grad Dubrovnik. Stjecanjem vlastitih dionica povećava se vrijednost i društva i samih dionica – kazao je Raguž.

Između ostaloga, gradonačelnik Franković osvrnuo se i na događanja koja su prethodila sadašnjem stanju u društvu Luka Dubrovnik. Naglasio je kako je bilo pokušaja se ona obezvrijedi i da se cruise terminal dodijeli drugoj tvrtki, čime bi bila upitna njena budućnost.

- Mi smo navedenu paradigmu promijenili, ispunili smo sve svoje obveze prema Vladi RH vezano za Luku koje nisu bile ispoštovane najmanje 15 godina, u suradnji s Vladom RH započeli s postupkom dodjele koncesije za izgradnju cruise terminala na području Luke Dubrovnik o čemu su više puta svoje izjave davali ministar Butković, ali i premijer Andrej Plenković. Danas smo došli do situacije da će ta tvrtka, nadam se vrlo skoro, dobiti prioritetnu koncesiju za izgradnju cruise terminala i u konačnici je ona vlasništvo Grada Dubrovnika i njegovih građana što je velika stvar, ali i strateško promišljanje grada za buduća nadolazeća vremena.

Zaključno, na konferenciji je istaknuta i važnost vlasništva nad UTD Ragusom koju je Grad Dubrovnik konsolidirao te je danas stabilno i likvidno društvo, a očekuje se i da će postati vlasnik i većinskog paketa dionica TUP-a d.d.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.