Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik prijavio 3,3 milijuna kuna troškova pandemije koronavirusa

28.05.2020.

10:11

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Grad Dubrovnik je prijavio 3,3 milijuna troškova na Fond solidarnosti Europske unije, a kako bi se isplatila sredstva nastala sprječavajući širenje koronavirusa. Ustanove, komunalna i trgovačka društva s područja Grada Dubrovnika prijavile su nastale, kao i procjenu budućih troškova.

Odnose se prvenstveno na medicinsku pomoć, uključujući troškove lijekova, opreme i medicinskih uređaja, zdravstvene zaštite i zdravstvenih pregleda, laboratorijske analize, troškove infrastrukture civilne zaštite, osobne zaštitne opreme, posebne pomoći ranjivim skupinama te sanacije zgrada i objekata.

Kao jedinica lokalne samouprave, Grad Dubrovnik je prikupio podatke od ustanova, komunalnih i trgovačkih društava koji su u njegovom vlasništvu, a sve temeljem nacionalnog zahtjeva koje će Republika Hrvatska podnijeti početkom lipnja u službenom zahtjevu za dobivanje pomoći iz Fonda solidarnosti Europske Unije.

Naime, točna stopa sufinanciranja naknadno će se utvrditi, no ona može iznositi maksimalno do šest posto prihvatljivih prijavljenih troškova na razini zemlje prijavitelja troškova.

Fond za solidarnost osnovan je 2002. godine kako bi se djelovalo na prirodne katastrofe velikih razmjera, odnosno izrazila solidarnost s regijama unutar Europe pogođenim katastrofama kao što je pandemija bolestiCOVID-19.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.