Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik surađuje s vodećom svjetskom tvrtkom za projektiranje cruise terminala

24.05.2022.

15:40

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Kruzeri u dubrovačkoj Luci Gruž

Kruzeri u dubrovačkoj Luci Gruž

Foto: Radio Dubrovnik / -

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić održali su sastanak s direktorom tvrtke Bermello Ajamil & Partners Europe Luisom de Carvalhom i njegovim suradnicima iz Sjedinjenih Američkih Država – visoko rangiranim članovima Uprave tvrtke Markom Ittelom i Jamesom Roweom.

Na sastanku održanom na daljinu putem internetske platforme razgovaralo se o potencijalima angažmana ove globalno renominirane tvrtke u osmišljavanju i razvoju koncepta budućeg cruise terminala Dubrovnik, a njihovi predstavnici izložili su presjek poslovanja s naglaskom na najznačajnije realizirane i trenutne projekte, od onih u Miamiju, New Yorku i San Franciscu, preko Singapura, Mauricijusa i Nassaua do Dublina.

Sa sjedištem u Miamiju i uredima na Floridi, u Kaliforniji, New Yorku i Danskoj tvrtka Bermello Ajamil & Partners Inc. (skraćeno BA) potpisuje niz globalno prepoznatih projekata koji se realiziraju diljem svijeta pa tako i na području Europe. Tvrtka posjeduje višedesetljetno iskustvo u arhitekturi, projektiranju, planiranju, krajobraznoj arhitekturi, unutarnjem dizajnu i gradnji, a često nagrađivani projekti iz pomorstva – cruise terminali i srodni objekti lučke infrastrukture čine većinu njihovog portfelja.

Održivost objekata i njihovo integriranje u krajolik poštujući značajke prostora, ali i ciljeve sredina po pitanju upravljanja ovim segmentom turizma, istaknuli su predstavnici tvrtke, ključna u strateška odrednica njihovog poslovanja, a tvrtka već posjeduje iskustvo rada u sredinama pod zaštitom UNESCO-a.

Na sastanku je dogovoreno da će Grad Dubrovnik tvrtki BA dostaviti sve potrebne podatke i inpute u svrhu izrade ponude s različitim uslugama koje nude, a iste uz projektiranje uključuju i izradu tržišnih analiza, master planova i poslovnih strategija.

Podsjetimo, izgradnja cruise terminala kojim bi upravljala Luka Dubrovnik od posebnog je značaja za Grad. Njegovom realizacijom Dubrovnik će zauzeti važno mjesto na karti home port gradova. Svoju savjetodavnu ulogu u planiranju izgradnje terminala već je prihvatila CLIA (Cruise Lines International Association), krovno međunarodno udruženje cruise industrije i dugogodišnji aktivni partner Gradu Dubrovniku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.