Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik ulaže 2 milijuna kuna u trajektni terminal na Batahovini

03.05.2019.

18:22

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Gradonačelnik Mato Franković i ravnatelj Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) Milan Plećaš potpisali su drugi dodatak Ugovora o prodaji i prijenosu dionica Luke Dubrovnik, kojim se Grad Dubrovnik kao kupac obvezuje izvršiti financijsko ulaganje u Luku Dubrovnik u iznosu od dva milijuna kuna.

Ulaganje je u svrhu realizacije izgradnje Trajektnog terminala na Batahovini, sukladno Ugovoru o koncesiji, a što uključuje i izradu prethodnih studija, tehničko-tehnološke i izvedbene dokumentacije. Ulaganje se temelji na Programu razvoja Luke Dubrovnik, čiji je sastavni dio Program ulaganja Grada Dubrovnika u društvo Luka Dubrovnik d.d., donesen na 20. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika 12. ožujka 2019. godine.

"Ovo je rješavanje jednog kompleksnog odnosa jer je prije tri godine bio poslan jedan prijedlog ulaganja od strane Grada Dubrovnika, koji nije bio usvojen na Gradskom vijeću, koji je bio višemilijunski, oko 130 milijuna kuna obveza koje su se ticale cijelog društva i predstavljao ozbiljan financijski problem za Grad Dubrovnik. Ovim se rješava taj dio koji nije bio dobro napravljen , definira se budući odnos Grada i Luke, rješavamo dugove prema CERP-u, a Luka Dubrovnik dobiva stabilnost, što će omogućiti mirno napredovanje društva", kazao je gradonačelnik i zahvalio CERP-u na izvrsnoj suradnji, kao i suradnicima koji su radili  na ovoj problematici.

"Ovom potpisivanju prethodio je veliki posao", naglasio je direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž te kazao kako će i dalje raditi na unapređenju Luke.

Podsjetimo, Ugovor o prodaji i prijenosu dionica Luka Dubrovnik d.d. između Hrvatskog fonda za privatizaciju (CERP je pravni sljednik Agencije za  upravljanje državnom imovinom, koja je pak bila pravni sljednik Hrvatskog fonda za privatizaciju) i Grada Dubrovnika sklopljen je 6. veljače 2002. u Dubrovniku. Ugovorom je Grad Dubrovnik stekao 6.855 dionica Društva nominalne vrijednosti 400 kuna i ukupne nominalne vrijednosti 2.742.000 kuna, a što predstavlja 46,16 posto temeljnog kapitala Društva.

"Luku smatramo strateškom tvrtkom u djelomičnom vlasništvu Grada Dubrovnika i smatramo da u budućem razvoju Lučke uprave Luka Dubrovnik mora biti strateški partner za sve što se u lučkom području ubuduće treba dogoditi", kazao je također gradonačelnik Franković.

Za prostor Batahovine Grad Dubrovnik, sukladno planovima, kreće s izradom projektne dokumentacije i sve se radi u suradnji s Lučkom upravom. Termini ovise o ishođenju prostorno-planske dokumentacije, a do početka gradnje trebalo bi doći u idućem razdoblju od naredne tri godine. U konačnici bi se trajektni promet koji u ovom trenutku opterećuje gradsku prometnu infrastrukturu izmjestio na predio Batahovine, ali treba istaknuti kako se to ne odnosi na brod Postiru koji povezuje Elafite, već će ona pristajati tamo gdje i sada pristaje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.