Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Grad Korčula snažno podupire i prati rad Lige protiv raka KPLM

09.01.2021.

11:00

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Prilikom nedavnog puštanja u rad novog mamografskog uređaja u Domu zdravlja u Korčuli, donacijom Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet, službeno je objavljeno kako je nabava od 1,5 milijuna kuna financirana sredstvima Ministarstva zdravstva, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Korčule.

Nakon toga se na društvenim mrežama i Facebook profilu Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet komentiralo da Grad Korčula nije sudjelovao financijski u spomenutoj akciji.

"Iznesene su neistinite tvrdnje, jer Grad Korčula snažno podupire i prati rad humanitarne udruge Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet, te ima partnerski odnos s njenim ogrankom u Gradu Korčuli", ističe korčulanski gradonačelnik Andrija Fabris, čije je ogorčenje objavljeno i na njihovoj stranici gdje napominju da je do ovakvog iznošenja neistinitih tvrdnji došlo zbog neupućenosti dotičnih osoba, jer nam je stvarno teško prihvatiti činjenicu da bi se ovakve hvalevrijedne humanitarne akcije koristile u dnevnopolitičke svrhe.

Tako je u veljači 2020. godine, u Domu kulture u Korčuli, uz potporu Grada Korčule organizirano predavanje i predstavljanje knjige Josipe Pavičić Bernardini „Šest milimetara“ u kojoj autorica objavljuje autobiografsku priču koja govori o njezinoj borbi s karcinomom. Prodaja knjige imala je i humanitarni karakter za nabavu novog mamografa. Nakon toga, također uz potporu Grada Korčule, organiziran je humanitarni koncert u kojem su nastupile sestre Ramljak, Marko Škugor i klapa Šufit.

To je dugogodišnja praksa koju Grad Korčula ima s ogrankom Lige u Gradu Korčuli i jedan od načina na koji Grad direktno podupire rad Udruge. Da situacija za one koji tvrde da se Grad Korčula nije uključio u nabavu mamografa bude još sramotnija, na ovogodišnjem koncertu je i najavljena humanitarna akcija za kupovinu mamografa.

Grad Korčula je također sudjelovao zajedno s Dubrovačko-neretvanskom županijom u osiguravanju dodatnih sredstava iz Državnog proračuna preko donacije Ministarstva zdravstva bez čije potpore nabava ovog važnog uređaja ne bi bila u ovako kratkom vremenu moguća,navodi Grad Korčula,podatkom da su oni na samom početku sakupljanja sredstava, u dogovoru s Domom zdravlja Korčula, obećali osigurati onaj iznos koji će biti potreban za zatvaranje financiranja nabave ovog uređaja, te je tako u proračunu za 2021. godinu planirana donacija od 50.tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.