Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Grad Ploče sufinancirat će medicinski potpomognutu oplodnju

04.12.2022.

11:04

Autor: Radio Dubrovnik

Ploče

Ploče

Foto: Regionalni dnevnik/IMS / HTV

Grad Ploče sufinancirat će troškove medicinske potpomognute oplodnje i tako se pridružiti tek nekolicini hrvatskih gradova koji su prepoznali važnost ovakve odluke i potrebe sugrađana. Iznos predviđen za ovu namjenu u proračunu iznosi 100.000 kuna.

Pravo na sufinanciranje troškova medicinski potpomognute oplodnje u iznosu do 50 posto ukupnih troškova postupka, a najviše 7.500 kuna odobrit će se podnositeljima zahtjeva koji su iscrpili sve mogućnosti koje su, sukladno zakonu kojim je uređeno pitanje medicinski pomognute oplodnje, ostvarive na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kao i podnositeljima zahtjeva čiji postupak medicinski pomognute oplodnje nije moguće financirati na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

„Ideju i želju da na ovaj način pomognemo našim sugrađanima imali smo već neko vrijeme, a sada je konačno došao trenutak da je i realiziramo. Ovo je prvenstveno jedna ljudska, empatijska mjera, a onda demografska. Kao medicinskom djelatniku posebno mi je drago što smo jedan od tek nekoliko gradova u Hrvatskoj koji provode ovakve politike i nadam se da ćemo pomoći našim sugrađankama i sugrađanima u proširivanju obitelji“, rekao je gradonačelnik Mišo Krstičević.

Pravo na sufinanciranje troškova medicinski pomognute oplodnje priznavat će se i ženama nakon navršene 42. godine života, ako nisu ostvarile pravo na medicinski pomognutu oplodnju na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ili je riječ o postupku medicinski pomognute oplodnje koji nije moguće financirati na teret HZZO-a. Pravo na sufinanciranje troškova medicinski pomognute oplodnje moguće je ostvariti najviše za dva pokušaja započeta u istoj kalendarskoj godini.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ovakvu praksu provodi grad Makarska, općina Gradac, a nedavno je istu odluku donio i Split. Zahvaljujući postupku potpomognute oplodnje, u Hrvatskoj se godišnje rodi oko 1200 djece, a pomoć potraži 10 tisuća parova.

Sve informacije o podnošenju zahtjeva dostupne su na službenoj stranici Grada Ploča na ovoj poveznici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.