Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Grad želi obvezati mlade liječnike kroz stambeno zbrinjavanje

18.02.2019.

14:14

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Gradonačelnik Mato Franković susreo se s mladim liječnicima, specijalizantima, koji rade u zdravstvenim ustanovama na području županije, a koji su izrazili potrebu za pomoći prilikom rješavanja stambenog pitanja, kako bi mogli dugoročno ostati ovdje raditi, za dobrobit građana Dubrovnika i Županije.

Gradonačelnik Franković kazao je kako Grad želi pomoći i svakako želi zadržati što više liječnika na ovom području. Iznio je nekoliko prijedloga u tom smjeru, između ostalog i osiguravanje dijela stanova iz programa "Dubrovačke stanogradnje" za potrebe liječnika.

Kazao je i kako će na ovu temu razgovarati s čelnicima javnih zdravstvenih ustanova na našem području te kako je jedna od opcija mogućnost izgradnje novih stanova na zemljištu koje je u neposrednoj blizini i u vlasništvu Opće bolnice Dubrovnik.

"Može se ići na opciju korištenja ili otkupa po povoljnijoj cijeni, ali bi vas Grad onda svakako obvezao da određeni period godina morate raditi u zdravstvenim ustanovama na području Grada Dubrovnika. To je naša prilika da jačamo našu bolnicu i naše zdravstvene ustanove. Grad puno novca izdvaja za zdravstveni sustav, samo u ovoj godini više od šest milijuna kuna za povećanje standarda u dubrovačkoj Općoj bolnici, izdvajamo za Hitnu medicinsku pomoć, za Dom zdravlja i na taj način očekujemo veću kvalitetu pružene usluge", kazao je gradonačelnik Franković.

U ime liječnika Marija Pelin kazala je kako ne žele ništa besplatno, nego samo iste uvjete kao i njihovi kolege specijalizanti u drugim dijelovima Hrvatske, koji imaju ista primanja kao oni, a povoljnije uvjete za stanovanje. Osim skupih kvadrata za kupnju suočavaju se, kao i ostali, s otkazivanjem najma stanova pred turističku sezonu. Zbog nedostatka medicinskog kadra u cijeloj zemlji neki gradovi i županije već su, kako je kazala, krenuli s određenim modelima subvencioniranja stambenih kredita ili najma stanova.

Gradonačelnik je također predložio da liječnici specijalizanti oforme svoj tim za radne sastanke u gradskoj upravi kako bi se dogovorili optimalni modeli kako rješavati njihovo stambeno pitanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.