Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

08:27 / 15.03.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Gradi se obalni zid na Lapadskoj obali

Gradi se obalni zid na Lapadskoj obali

Gradi se obalni zid na Lapadskoj obali

Foto: Grad Dubrovnik / -

U sklopu radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale u tijeku je vrlo zahtjevna izgradnja obalnog zida.

Montiraju se prethodno betonirani segmenti armiranobetonskih zavjesa, od kojih je prvi postavljen u petak, a danas se planira postaviti prvi vertikalni segment.

Ovi radovi će napredovati od Batale prema Fakultetu i trajat će do ljeta, a paralelno će se izvoditi i preostali piloti, koji bi trebali biti pobijeni u idućih mjesec dana.

Riječ je o izuzetno složenim radovima koji se izvode uz pomoć dizalice, na jako uskom prostoru, stoga za vrijeme izvođenja ovih radova Lapadskom obalom nije moguć promet ni pješaka ni vozila.

Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale (II, III i IV faza izgradnje) kapitalna je investicija od javnog interesa koje ujedno predstavlja najveće ulaganje u prometnu infrastrukturu užeg centra grada u posljednjih pedeset godina. Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna, a u potpunosti je financirana izvanproračunski, europskim i nacionalnim sredstvima.

Realizacijom projekta izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne ulice u dvosmjernu, izgradit će se nova obalna konstrukcija, komunalna infrastruktura, šetnica sa zelenilom i biciklističkom stazom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.