Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradonačelnik Franković čestitao Dan Grada i 1050. godišnjicu Feste

02.02.2022.

08:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

U povodu Feste sv. Vlaha i Dana Grada gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitku građanima.

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani,

Ove godine obilježavamo 1050 godina štovanja svetog Vlaha. Za nama je više od tisućljeća tkane spone između ovog Grada i njegovog zaštitnika. U tom je razdoblju bilo puno izazova koji su prijetili proslavi Feste, no puk dubrovački uvijek je štovao svog Parca, a naš Parac je uvijek čuvao svoj puk.

Dočekujemo je tako ponovno u okolnostima i dalje prisutne pandemije, zbog čega i ove godine prilagođavamo Festu vremenu u kojem živimo i izazovima s kojima se nosimo. No iako je puno toga u našoj vjerskoj i svjetovnoj tradiciji, sveti Vlaho je naviše u srcu, gdje je njegovo najvažnije mjesto. Ponajprije tamo čuvaju ga i svi oni Dubrovčani koji ovih dana ne mogu biti u svom Gradu.

Čuvali su ga stoljećima i oni prije nas, naši prethodnici poput slavnog nam sugrađanina Điva Gundulića koji je pjevao o ovom danu ''ki dohodi jednom nami na godište'', ostavljajući i na taj način zapis vremena i tradicije koju nam nitko ne može osporiti.

Drage gospođe i gospari, od srca Vam čestitam Dan Grada Dubrovnika i blagdan svetoga Vlaha. Moćni zagovor našega Parca neka nas uvijek prati.

Živio sveti Vlaho!

Gradonačelnik

Mato Franković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.