Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradsko vijeće Korčule prihvatilo izvješća svojih ustanova

21.05.2020.

15:33

Autor: Radio Dubrovnik/Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

U kino dvorani u Korčuli održan je u ponedjeljak drugi dio 24. sjednice Gradskog vijeća, koja je zbog velikog broja točaka (31) bila prekinuta u subotu. Vijećnici su na drugom dijelu sjednice jednoglasno prihvatili Izvješća o radu gradskih ustanova za proteklu i Program rada za ovu godinu.

Ravnateljica Gradskog muzeja Marija Hajdić je informirala da se privremeni izložbeni postav muzeja nalazi u palači Arneri do dovršetka građevne obnove uređenja i opremanja muzejskog izložbenog i radnog prostora u palači Gabriellis. Građevno stanje palače otežavalo je rad institucije i aktivnijem ispunjavanju njene uloge u društvenom i prosvjetnom životu grada i regije. Posebice se to odražavalo u težnjama što kvalitetnijeg sudjelovanja u kulturnoj ponudi u turizmu iz ekonomskih i kulturoloških razloga jer muzej je mjesto susreta s gospodarskom i kulturnom povijesti Korčule.

Stoga se zajedničkim naporima djelatnika muzeja, Grada Korčule, Dubrovačko – neretvanske županije i Ministarstva kulture RH, KORE d.o.o. započelo s građevinskom obnovom,koja bi mogla biti završena preseljenjem i svečanim otvaranjem uz Dan Grada Korčule 29.srpnja ove godine,čulo se od gradonačelnika Andrije Fabrisa.

Godinu koja je za nama obilježili su edukativni, kulturni i zabavni sadržaji, a ističemo radionice digitalne i informatičke pismenosti, program Ljeto u knjižnici,projekt za poticanje čitateljske pismenosti od najranije dobi Pričom u sridu, aktivnosti na razvoju interkulturnih odnosa u zajednici.

Knjižnica je bila organizator međunarodnog susreta knjižničara i partnera Erasmus+ projekta Migrate to Library!,te se pokazala kao vrlo uspješan domaćin i ostvarila odlične rezultate. Projekt je na mrežnim stranicama Europske unije i Ministarstva kulture ocijenjen uspješnim i istaknut je kao primjer dobre prakse,rekla je uvodno Milojka Skokandić, ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Vidali,podatkom da knjižnica u ovoj godini obilježava 30 godina kontinuirane knjižničarske djelatnosti u zajednici,kao i njenom značaju za svakog stanovnika Grada Korčule.

Knjižnica je u protekloj godini povećala knjižnični fond za više od dvije tisuće novih jedinica,126 zavičajne građe,dok je knjižnicu posjetilo više od 17.tisuća korisnika ,dok se je broj virtualnih posjetitelja na mreži udvostručio.I Gradska knjižnica ima problem u nedostatku prostora,pak se mnogi vrijedni prilozi nalaze u kutijama,i kako se očekuje rekonstrukcijom bivšeg ugostiteljskog objekta knjižnica bi mogla dobiti dio prostora za daljnu djelatnost.Financijskim planom za ovu godinu se planira djelovanje knjižnice u skladu s misijom i vizijom razvoja knjižničarstva na području Grada Korčule.

Radit će se na postizanju zacrtanih ciljeva, i usmjerit će se osiguravanju jednakog pristupa informacijama, građi, znanju,inovativnim, zabavnim i kulturnim sadržajima svim građanima bez razlike.U ostvarivanju osnovne djelatnosti velika pažnja posvećivat će se programima čitateljskog i medijskog, posebice digitalnog opismenjavanja za djecu i mlade. Unatoč financijskoj potpori na lokalnom i nacionalnom nivou, za uspješnu realizaciju svih planiranih programskih aktivnosti, dodatan trud uložit će se na osiguranju alternativnih izvora financiranja,čulo se od ravnateljice knjižnice.

U pedagoškoj 2018./2019. godini prvi put u Vrtiću imamo tri jasličke skupine što je dobro jer smo primili svu prijavljenu djecu mlađe jasličke dobi,čulo se od Julijane Prižmić,ravnateljice Dječjeg vrtića Korčula,čije se izvješće o radu odnosilo na dvije pedagoške godine 2018./2019. od 1.siječnja.2019. do 31.kolovoza.2019,te 2019./2020. od 1.rujna. 2019. do 31.prosinca.2019.Iznijela je pregled unutarnjeg ustrojstva i rada ustanove,program rada, materijalne uvjete rada u svim objektima vrtića, pregled odgojno- obrazovnog rada , pregled stručnog usavršavanja u ustanovi i van nje kao obvezu i način podizanja kvalitete rada s djecom, načine suradnje s roditeljima i društvenim čimbenicima.

U 2018./2019. godini Dječji vrić Korčula obavljao je djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja djece od navršenih godinu dana života do polaska u osnovnu školu. Rad je organiziran u 11 odgojnih skupina, u 6 objekata na 6 lokacija.Pedagoške 2018./2019. primljena su sva prijavljena djeca, a djecu primaju i tijekom godine ako ima slobodnog mjesta. Na početku pedagoške 2018./2019. u vrtić je upisano 172 djece. U okviru svoje redovne djelatnosti Dječji vrtić Korčula će i u ovoj godini provoditi redovite programe njege, odgoja i obrazovanja, zdravstvene zaštite i prehrane djece predškolske dobi koji su prilagođeni dobnim i razvojnim potrebama, mogućnostima i sposobnostima djece od navršenih 12 mjeseci života do polaska u osnovnu školu i potrebama roditelja. Uz bogat svakodnevni program provodi se i obogaćeni ranog učenja stranog jezika(engleski)te sportski,za djecu s teškoćama u razvoju,sigurnosno-zaštitni program,kao i UNICEF-ov „Rastimo zajedno“.

Rad u protekloj godini uz Program za ovu je u ime Centra za kulturu Korčule podnijela ravnateljica Lana Filippi Brkić,ispunivši osnovni cilj Centra za kulturu kroz organizaciju različitih kulturnih događanja tijekom cijele godine, promicanje kulturnih vrijednosti i ponuda programa koja će podići kulturnu razinu života u Korčuli. U protekloj godini organizirano je u Domu kulture i na ostalim lokacijama ukupno 296 kulturna događanja, od kazališnih predstava za djecu, kazališnih predstava za odrasle, kino projekcija u redovnom i posebnom programu, izložbi fotografija, izložbi slika, koncerata klasične glazbe, klapskih koncerata, koncerata zabavne glazbe, jazz festival, filmski festival, predavanja i promocije knjiga u Domu kulturre te na ostalim lokacijama u gradu,Ljetnome kinu, Katedrali Sv. Marka, Trgu Sv. Marka, Gradskom parku, Trgu Sv. Justina,Plokati.

Planirani prihodi za 2020. godinu ukupno iznose 1.078.000,00 kuna,organizizacijom dvjestotinjak kulturnih događanja uz kazališne predstave za djecu i odrasle, izložbe slika i fotografija, predstavljanje knjiga, koncerte klasične glazbe, koncerte zabavne glazbe, Jazz festival, Filmski festival, Filmski maraton kratkometražnih filmova, klapske koncerte, radionice. Centar će u 2020. prikazati 100 filmova prateći datume izlaženja kako bi se filmovi "otvarali" isti dan u Korčuli kao i u svijetu. također će nastaviti osmogodišnju suradnju s Festivalom mediteranskog filma Split s kojima će izraditi program prikazivanja filmova u Ljetnome kinu kojeg je Centar digitalizirao protekle godine sredstvima Ministarstva.

Ista izvješća je u ime Ustanove športskih objekata Grada Korčule podnio ravnatelj Dalibor Antunović,spomenuvši ukupno 1.046.498,24 kn.na upravljanju i održavanju športskim građevina u vlasništvu Grada Korčule:Športska dvorana do OŠ Petra Kanavelića, s pripadajućim športskim terenom ispod dvorane, igralište za male športove (predjel Ekonomija), prekriveno montažno demontažnom konstrukcijom («Balon»),igralište za male športove i Nogometno u Žrnovu,igrališta za male športove u Račišću,Pupnatu Čari i Zavalatici. Odlukom Upravnog vijeća, na inicijativu Gradonačelnika, članicama Zajednice športskih udruga Grada Korčule se ne naplaćuje korištenje sportskih objekata te će se isto provoditi i u 2020. Godini,čulo se od ravnatelja Antunovića. Ostalim korisnicima korištenje objekata se naplaćuje na slijedeći način. Športski klubovi koji nisu članovi Zajednice plaćaju 50,00kn na sat, a neregistrirane grupe građana plaćaju 80,00kn na sat. Ostali športski tereni pod ingerencijom Ustanove, predstavljaju otvorena športska igrališta za male športove, u mjestima Žrnovu, Račišću, Pupnatu, Čari i Zavalatici.

Ukoliko dođe do potrebe za neplaniranim radovima na bilo kojem od navedenih igrališta, Ustanova će ih financirati iz sredstava predviđenim stavkom „materijalnih i operativnih troškova“ ili iz drugih raspoloživih izvora.

Na kraju sjednice je Predsjednica Savjeta mladih Grada Korčule Dora Tešić predstavila rad za proteklu godinu kada su i osnovani i izradili vizualni identitet te Facebook profila Savjeta mladih putem kojeg su nastavili informirati javnost o djelovanju. S obzirom na vrijeme ispitnih rokova, putem društvenih mreža članovi vijeća dogovarali su i organizirali prvi Dan fakulteta u Gradu Korčuli,kada su okupili 22 studenta koji su predstavili svoje fakultete pred 60-ak prisutnih učenika SŠ Petra Šegedina.U kolovozu su sastankom pripremili program za ovu godinu. Na Facebook stranici su objavili anketu koja je ispitala mišljenje mladih Korčulana o budućnosti u Gradu Korčuli.

Odgovori prikupljeni ovom anketom koristit će se za buduće projekte,napomenula je Dora Tešić. Savjet mladih Grada Korčule održao je i sastanak u svrhu okupljanja novih ideja i povezivanja s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Grada Korčule uz dopis sa zahtjevom za sudjelovanjem u izradi novog Pravilnika o stipendiranju studenata,kojeg su zatim razmotrili i predložili moguće izmjene u svrhu poboljšanja istog. Tijekom sastanaka uspjeli su iznaći novo rješenje i dovršiti svoju ideju Pravilnika koji smo dostavili službama u Gradu Korčuli. Na sastanku u prosincu 2019.održanom u Zagrebu odlučili su i organizirali humanitarni „Predbožićni šušur“zajedno s inicijativom korčulankih majki „Torta party“. Građanima su u veselom Božićnom duhu dijelili kobasice, kiseli kupus i kuhano vino. Sva prikupljena sredstva donirali su udrugama „Moje sunce“ i „Kap u moru“. Financijska sredstva koja su potrošili obuhvaćaju izradu plakata za događaj, kobasice, kruh, vino te ostale potrepštine iz Tommy-ja Korčula.Tijekom cijele godine bili su aktivni na društvenim mrežama te mlade u Korčuli izvještavali o aktualnim projektima i mogućnostima u Gradu Korčuli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.