Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Grmljavinsko nevrijeme s obilnom kišom usporilo berbu na Pelješcu

25.09.2020.

13:51

Autor: Radio Dubrovnik/Joško Jelavić

Ivica Galovic/PIXSELL

Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / -

Grmljavinsko nevrijeme, popraćeno ponegdje i obilnijom kišom, usporilo je, a ponegdje i zaustavilo berbu grožđa na Pelješcu, a brojnim vinogradarima i vinarima donijelo dodatne nevolje u ovoj, zbog korona virusa iznimno zahtjevnoj vinogradarskoj i vinarskoj godini.

Dok je na padinama Postupa završena berba plavca maloga, ona još traje u vinogradima u Dingaču a kiša je poremetila  i berbu bijeloga grožđa sorte maraština na području Putnikovića.

Tamošnji vinogradari i u vinariji Poljoprivredne zadruge Putniković zabrinuti su koliko će kiša utjecati na kakvoću i bijeloga i grožđa sorte plavac mali na vrhunskim položajima.

S druge strane, nakon dugotrajne suše  vlaga je dobro došla vinogradima u poljima, a u zadnji čas i u maslinicima, što će povoljno utjecati na urod. Stručnjaci preporučuju maslinarima da zbog pojave maslinove mušice tretiraju masline ekološkim preparatima.

Kiša je dobrodošla povrtlarskim kulturama i agrumima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.