Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Hercules opet u Dubrovniku

21.08.2013.

13:27

Autor: Božica Đurđević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju iz Zadra i američka RPM Nautička fondacija s ekipom stručnjaka i najsuvremenijom opremom za istraživanje podmorja u koju se ubraja i višesnopni sonar, ostvaruju projekt arheoloških istraživanja podmorja jadranskog bazena uz hrvatsku obalu, radi utvrđivanja potencijalnih arheoloških lokaliteta na starim pomorskim trgovačkim putovima. Ove su godine ponovno u Dubrovniku sa svojim istraživačkim brodom "Hercules"

Iz Luke Gruž istraživači su se danas u društvu novinara, ali i ministrice kulture Andree Zlatar Violić uputili  na prvo ovogodišnje istraživanje. Nalazi prošlogodišnjih istraživanja podmorja konavoskog akvatorija potvrdili su da morsko dno južnoga Jadrana krije vrlo vrijedne povijesne tragove. Projekt se financira sredstvima američke fondacije, no potporu mu daje i Ministarstvo kulture, jer svrha je zaštititi važne podmorske arheološke lokalitete. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.