Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Hoće li se sustav kišnih vrtova koristiti i u našoj županiji?

29.03.2022.

08:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Sustav kišnih vrtova u Zadru

Sustav kišnih vrtova u Zadru

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne razvoje agencije DUNEA nazočili su u Zadru na dvodnevnom sastanku s kolegama iz Agencije za razvoj Zadarske županije, a na temu aktivnosti koje se provode u sklopu projekta STREAM.

Ovom prilikom organiziran je i studijski posjet lokaciji izgradnje kišnih vrtova u Zadru, odnosno pametnog sustava odvodnje oborinskih voda, što je jedna od ključnih aktivnosti Zadarske županije u EU projektu STREAM.

Projektne aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije provode se u skladu s planom, a na sastanku se raspravljalo o mogućnosti nabave dodatne opreme za potrebe operativnih snaga civilne zaštite s našeg područja.

Podsjetimo, Dubrovačko-neretvanska županija je, uspješnom provedbom projektnih aktivnosti, uredila i opremila Centar za nadzor i prevenciju posljedica poplava u Opuzenu, a u planu je organizacija različitih programa osposobljavanja pripadnika operativnih snaga civilne zašite o ranim sustavima upozorenja od poplava, održivim urbanim drenažnim sustavima te pravilnoj reakciji u slučaju poplava.

Vrijednost projektnih aktivnosti na našem području je 5,8 milijuna kuna, od čega se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, putem programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, sufinancira 85 posto tog iznosa. Ostatak od 15 posto osigurava Dubrovačko-neretvanska županija vlastitim sredstvima, a sve aktivnosti se provode uz stručnu i tehničku pomoć Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

EU projekt STREAM za cilj ima umanjiti posljedice poplava te poboljšati razinu spremnosti i opremljenosti operativnih snaga civilne zaštite za djelovanje u intervencijama tijekom poplava. Dubrovačko-neretvanska županija je, kao projektni partner, uspješnom realizacijom projektnih aktivnosti nabavila specijaliziranu opremu za sanaciju šteta i intervencije na poplavom pogođenim područjima te opremu za ublažavanje posljedica zagađenja rijeka i mora vrijednosti oko dva milijuna i 200 tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.