Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Hoće li se uvoditi digitalne 'zelene putovnice'?

09.03.2021.

16:13

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković održao je sastanak s generalnim direktorom Međunarodnog vijeća zračnih luka za Europu (European Region of Airports Council International) Olivierom Jankovcem i predsjednikom Udruženja zračnog prometa pri HGK Tončijem Peovićem.

Tema sastanka bilo je uvođenje digitalnih zelenih putovnica koje bi omogućile lakše putovanje, a istovremeno pružile avio destinacijama brži turistički oporavak.

Olivier Jankovec izvijestio je gradonačelnika Frankovića kako je do sada 100 europskih zračnih luka uvelo COVID testiranje, no kako smatra da je za punu implementaciju navedenog sustava potrebno žurno uskladiti priznavanja brzih antigenskih testova između zemalja članica EU, što bi također omogućilo lakša putovanja.

S druge strane, gradonačelnik Franković predstavio je inicijative i protokole koje predlaže Grad Dubrovnik, a koje se odnose na putovanja iz svih zemalja neovisno o tome jesu dio EU ili ne. Prijedlog je da se pravila uvedu prema zonama 'zelena', 'narančasta' i 'crvena' i sukladno istima gosti bi imali određene uvjete za dolazak u Hrvatsku. Dakle nije cilj zaustaviti putovanja već omogućiti ih svima, uz određene uvijete.

 

Nadalje, gradonačelnik je također istaknuo kako je Ministarstvo turizma predstavilo protokole Safe stay in Croatia koji jasno definiraju sve epidemiološke mjere i preporuke zdravstvene sigurnosne zaštite.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.