Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Hrvatska transplantacijska škola

07.06.2015.

14:49

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora organizira stručni skup pod nazivom Hrvatska transplantacijska škola, s međunarodnim sudjelovanjem, koji će se u Dubrovniku održati u drugoj polovici lipnja.

Cilj Simpozija je obraditi aktualne teme i novosti iz područja transplantacije bubrega i imunosupresije u posttransplantacijskom periodu te prezentirati najnovije smjernice iz područja perioperacijske pripreme darovatelja i primatelja bubrežnog presatka. Republika Hrvatska je po broju darovatelja organa i broju transplantacija solidnih organa u svjetskom vrhu, a daljni rast uspješnih transplantacija bubrega zahtijeva uključivanje što većeg broja nefrologa u skrb za bolesnike s transplantiranim bubregom, ali i za bolju pripremu bolesnika za transplantaciju bubrega. Transplantacija bubrega predstavlja najbolju metodu nadomještanja bubrežne funkcije za sve bolesnike koji nemaju apsolutnu kontraindikaciju za taj operativni zahvat i kasniju primjenu imunosupresije. Bolesnici s transplantiranim bubregom imaju bitno bolju kvalitetu života, značajno bolje preživljenje od bolesnika koji se nastavljaju liječiti nekom od metoda dijalize, a dvije do tri godine nakon uspješne transplantacije bubrega liječenje transplantiranih bolesnika postaje jeftinije od dijalize.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.