Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Hrvatske ceste u istarsku cestovnu infrastrukturu uložile 75 milijuna kuna

14.11.2015.

09:00

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatske su ceste ove godine u istarsku cestovnu infrastukturu uložile 75 milijuna kuna. Obnovljeni su kilometri prometnica i izgrađeni novi kružni tokovi. Na nekim dionicama radovi još traju, a prema najavama Hrvatskih cesta, planira se još niz zahvata na cestama diljem Poluotoka.

Jedna od značajnijih investicija Hrvatskih cesta u istarsku cestovnu infrastukturu ove je godine bio dovršetak izgradnje dionice od kružnog toka u pulskoj Šijani do Stancije Peličeti, potom obnova državne ceste D75 kroz Poreč na dionicama Brulo - Bijela uvala i Brulo -Žatika, obnovljena je i dionica Boše - Rožac, te 7 kilometara ceste između Buzeta i graničnog prijelaza Požana. Ondje je ostalo za urediti još klizišta na trasi, a radovi bi trebali početi iduće godine kada će privremeno za promet biti zatvoren granični prijelaz Požane - Sočerga.

Promet će tada teći preko pograničnog prijelaza Slum - Rakitovec na Ćićariji jer je to najbliži alternativni prijelaz između Hrvatske i Slovenije. Kako je istaknula glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić, radovi na mnogim dionicama još traju.

Do kraja godine provest će se javna nabava za radove na obnovi državne ceste Rovinjsko selo - Kurli, za rekonstukciju vodovodne i izgradnju fekalne kanalizacije na cesti kroz Lupoglav, za obnovu raskrižja u Podbermu, a planira se, kaže Pajić, obnoviti i još dionica.

Na većini ovih dionica radovi će početi početkom iduće godine, a Hrvatske ceste planiraju još zahvata u 2016-oj godini kako bi se na istarskim cestama poboljšala sigurnost.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.