Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Hrvatsko izaslanstvo posjetilo hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori

19.03.2019.

10:54

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić je u izaslanstvu s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, saborskim zastupnikom Brankom Bačićem i gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem, a u pratnji veleposlanika RH Veselka Grubišića, posjetio predstavnike hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Svoj posjet hrvatsko je izaslanstvo započelo susretom s biskupom Kotorske biskupije mons. Ilijom Janjićem te obilaskom Katedrale sv. Tripuna i njene riznice u Kotoru. Tom je prigodom predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković zahvalio biskupu Janjiću na trudu koji je uložio svih ovih godina u očuvanje kulturne i vjerske baštine i okupljanje Hrvata na podučju Boke kotorske.

U Kotoru se hrvatsko izaslanstvo sastalo i s predstavnicima Hrvatskog građanskog društva Crne Gore. Predsjednik HGD CG Mario Brguljan zahvalio je na podršci hrvatskoj državi, ali i Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku, naglasivši pritom da ta potpora uvelike pomaže djelovanju HGD-a. Tijekom susreta istaknuta je uloga Društva u očuvanju identiteta, običaja i tradicije hrvatskog naroda. Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković kazao je kako su Hrvati u Crnoj Gori spona između dviju zemalja te kako hrvatska Vlada podupire njihove aktivnosti u tom kontekstu.

Tijekom kratkog obilaska otočića Gospe od Škrpjela, izaslanstvo je u pratnji don Srećka Majića obišl0 i crkvicu, a posjet Crnoj Gori je nastavljen je u Donjoj Lastvi susretom s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i Hrvatskom građanskom inicijativom.

Sastanku su nazočili predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković sa suradnicima, v.d. predsjednika HGI Josip Hržetić i zastupnik HGI u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović te potpredsjednik općine Tivat Ilija Janović, a na sastanku je bilo riječi o radu Hrvatskog nacionalnog vijeća, a posebno Hrvatske građanske inicijative kao političke stranke koja je zastupljena u Skupštini Crne Gore. Također, istaknuti su i neki problemi s kojima se Hrvati kao najmanja nacionalna zajednica u Crnoj Gori susreću, kao što je status Bokeljske mornarice kao baštine Hrvata i Kotorske biskupije te prostora za djelovanje stranke i Vijeća.

Posjet hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori završio je sastankom s predstavnicima hrvatske poslovne zajednice u toj zemlji, tijekom kojega je bio riječi o iskustvima hrvatskih tvrtki u poslovanju u Crnoj Gori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.