Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

I Korčulani obilježili blagdan Svih svetih

02.11.2020.

09:21

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

U nedjelju 1.studenoga 2020. Korčulani su u crkvi sv. Antuna, zatim u katedrali sv. Marka, jutarnjom svetom misom započeli obilježavanje svetkovine Svih Svetih koja se u ovome gradu obilježava na osobit način.

Naime, njihova najstarija bratovština Svih Svetih osnovana 1301. godine, ponosito nosi taj naziv koja je od osobitog značaja za vjerski život Korčule.

Nažalost, zbog pogoršane epidemiološke situacije nije održana procesija niti misa u crkvi Svih Svetih, jer po običaju kada je svetkovina u nedjelju svečana sveta misa bude u katedrali, a ne u crkvi Svih svetih.

Poslijepodne pored ranije uređenih i okićenih grobova su građani na grobove njihovih najmilijih umrlih dodatnim sjećanjem, suzama i svijećama i na taj način pokazali brigu za sve pokojnike.

Ispod centralnog gradskog križa vijence su uz upaljene svijeće postavili predstavnici Grada Korčule, gradskih udruga, ustanova i političkih stranaka, odajući tako počast i zahvalnost svim stradalima u Domovinskom ratu.

Nakon molitve pored centralnog gradskog križa, korčulanski je župnik don Frano Kuraja predvodio pratnju uz obilazak grobova, da bi se poklonili uz počast i na grobu hrvatskog branitelja Gorana Lasića, na čijem su grobu nalazi kip u obliku rukometne lopte, kojega su postavili njegovi prijatelji i suigrači iz RK Korčula.

Ispred grobne kapele održana je misa koju je vodio župnik don Frano Kuraja uz propovijed dominikanca pater Marka Bobaša, uz nastavak molitve potpunog oprosta i 'odrješenje' za pokojne.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.