Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

I Suđurađ konačno dobiva svoj UPU

18.04.2019.

11:11

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Iz Grada Dubrovnikaa izvijestili su kako su pokrenuli postupak javne nabave za izradu Urbanističkog plana uređenja naselja Suđurađ na otoku Šipanu. Procijenjena vrijednost nabave je 320 tisuća kuna bez PDV-a. Krajnji rok za dostavu ponude je 6. svibnja do 10 sati.

Planom će se tako nastojati riješiti osnove prometne, pomorske, komunalne i druge infrastrukture, omogućiti projekte koji imaju potencijal za iskorištavanje EU fondova, razraditi i utvrditi uvjete za izgradnju građevina i drugih objekata, oživiti otok putem održivog razvoja gospodarstva, turizma i poljoprivrede te utvrditi mjere za zaštitu okoliša, prirodnih i kulturnih vrijednosti.

U okviru zone poslovne namjene obuhvaćeni su sadržaji poput obrta, servisa i usluga, trgovina, komunalnih sadržaja i garaža koji zbog prostornih i drugih ograničenja ne mogu biti smješteni unutar građevinskog područja naselja. Također je uključena prostorna organizacija luka i pomorskog prometa tako da su na području Suđurđa planirane dvije luke, morska luka koja će biti otvorena za javni promet te luke nautičkog turizma na Elafitima i Zatonu.

Planom će se omogućiti demografski i gospodarski razvitak mjesta, koristeći osnovne potencijale lokacije kao što je izvrsna kulturna i graditeljska baština, očuvani krajobraz i lučka povezanost.

Podsjetimo, u Suđurđu će se uskoro urediti sportsko i dječje igralište koje će omogućit sigurno i aktivno provođenje slobodnog vremena djece i roditelja, kao i park koji će biti pogodan za organizaciju različitih manifestacija te će se time povećati kvaliteta kulturne i turističke ponude u naselju.

Upravni odjel za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika projekt je prijavio na natječaj "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu", a vrijedan je 2,8 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.