Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

I u Orebiću obilježen Dan antifašističke borbe

23.06.2021.

17:05

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Dan Antifašističke borbe na Pelješcu i ove je godine protekao uglavnom u tihom prisjećanju na četiri stotine stradalih Pelješčana u 2. svjetskom ratu – poginulih u Narodnooslobodilačkoj borbi i ubijenih od fašističke ruke.

S doličnim obilježavanjem samo u Općini Orebić koja jedina u svom statutu ima odredbu o načinu slavljenja tog i drugih državnih praznika.

Tim povodom, izaslanstvo Općine Orebić položilo je vijence pred središnjim spomenikom svima poginulima Pelješčanima u Narodnooslobodilačkoj borbi i žrtvama fašističkog terora na Taboru iznad Pijavičina i pred uzorno održavanim spomenikom poginulim partizanima i ubijenim civilima iz orebićkog kraja na Obali pomoraca u Orebiću.

Cvijeće pred tim spomenikom položili su i članovi Općinskog odbora SDP-a u Orebiću. Posebno teška ljudska stradanja, palež i razaranja svojih domova u 2. svjetskom ratu od okupatorske ruke pretrpjeli su stanovnici Osobjave, Pijavičina, Kune, Potomja, Oskorušna, Županjeg sela, Stankovića i drugih mjesta, a pred naletom njemačke okupatorske vojske u jesen 1943. godine s Pelješca je izbjeglo najviše u El Shatt u Egiptu 2 tisuće 680 ljudi, više od trećine tadašnjeg pučanstva.

Neki su tamo i umrli i pokopani. U spomen na sve poginule partizanske borce i civilne žrtve diljem Pelješca su podignuta brojna spomen obilježja, danas većinom zapuštena, neka i devastirana. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.