Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

07:48 / 08.03.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

In memoriam don Stanku Lasiću

Don Stanko Lasić

Don Stanko Lasić

Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Napustio nas je dr. sc. don Stanko Lasić, zaslužni svećenik Dubrovačke biskupije, moralni teolog, vjerski pisac, kulturni radnik, dugogodišnji bivši župnik katedralne župe u Dubrovniku i kanonik stolnoga kaptola svete Marije.

Rođen je 6. siječnja 1942. u Jarama pokraj Širokoga Brijega. Iz rodne je Hercegovine u Dubrovnik stigao 1958. Teologiju je studirao u Zadru i Splitu. Za svećenika je zaređen 1967. u Splitu.

Prvu službu započeo je 1968. u Dubrovniku, kao bilježnik u Biskupskom ordinarijatu i biskupov tajnik, a brinuo je i za župu Osojnik. U ožujku 1971. postao je župnik u Smokvici i na toj službi proveo je gotovo dvadeset godina, a jedno vrijeme upravljao je i župom Čara. Uz pastoralni rad u korčulanskim župama studirao je moralnu teologiju na Papinskoj akademiji Alfonsiana u Rimu gdje je 1984. doktorirao. Na Korčuli je ostao do 1990. godine, kada je imenovan katedralnim župnikom u Dubrovniku.

U Domovinskom ratu pokazao je duhovnu ustrajnost i predanost ostajući sa svojim pukom, dijeleći nevolje opkoljenoga Grada, hrabreći civile u skloništima i preko Hrvatskoga radija Radio Dubrovnika te pribavljajući i dijeleći pomoć preko župnoga Caritasa. Uz službu na župi bio je i asistent na katedri moralne teologije na Splitskoj bogosloviji, te predavač na teološkim institutima u Splitu, Mostaru i Dubrovniku.

Od 2004. do 2010. godine obavljao je dužnost dekana Dubrovačkog dekanata. Bio je pročelnik Vijeća za obitelj i dugogodišnji vjeroučitelj u dubrovačkoj gimnaziji i drugim školama. Od 2014. godine upravljao je i župom sv. Andrije i Pila. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u veljači 2017. godine imenovao ga je generalnim vikarom Dubrovačke biskupije. Zlatni jubilej svećenstva svečano je proslavio u katedrali i u rodnim Jarama 2017. godine. Organizirao je događaje duhovnog i kulturnog karaktera, te vodio hodočasnike u različita svetišta diljem svijeta.

Brojne generacije dubrovačkih srednjoškolaca pamte hodočasničke odlaske Papi u Rim na koja ih je, posvećen pastoralnom radu s mladima, vodio don Stanko. Godine 2017. dobio je Nagradu Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo zbog pastoralnoga i humanitarnoga rada u vrijeme Domovinskog rata, nastavničkoga djelovanja, promicanja građanskih i vjerskih sloboda i solidarnosti te skrbi o kulturnoj baštini. Umirovljen je 2019. godine. Posljednje godine svoga života proveo je u Svećeničkom domu u Dubrovniku.

Uspomena na don Stanka Lasića dugo će ostati u srcima Dubrovčana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.