Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

In memoriam Lukši Lucianoviću

16.03.2022.

08:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

In memoriam Lukši Lucianoviću

In memoriam Lukši Lucianoviću

Foto: Privatni album / -

U Dubrovniku je u 83. godini života preminuo doajen dubrovačkog turizma Lukša Lucianović.

Preminuo je dragi gospar Lukša, dugogodišnji turistički djelatnik i jedan od naših najvećih stručnjaka iz ovog područja koji je cijeli svoj život pridonosio razvoju i očuvanju dubrovačkog turizma.

Lukša Lucianović rođen je u Dubrovniku 6. srpnja 1938. godine. Ekonomski fakultet završio je u Zagrebu, a magistrirao je 1978. godine u Dubrovniku s temom „Ekonomika i organizacija turističkog poslovanja“.

U Hotelijersko-turističkom poduzeću „Dubrovnik“ bio je zaposlen kao šef recepcije hotela „Stadion“ i „Excelsior“, a kasnije i kao direktor hotela „Dubrovnik Palace“ te zatim hotela „Excelsior“.

Od 1993. god. pa do odlaska u mirovinu radio je u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika kao direktor ureda te u Odjelu za marketing.

Od samog početka svoga rada, bavi se raznim pitanjima iz područja turizma i ugostiteljstva, analizirajući praktičnu primjenu turističko ugostiteljskih usluga, dopunjujući ih raznim novitetima, koji su se u praksi pokazali potrebnim. Sudjelovao je u izradi mnogih ekspertiza, studija i razvojnih planova iz područja turizma, ugostiteljstva i poduzetništva. Izlagao je na brojnim stručnim i znanstvenim skupovima te objavio niz knjiga, priloga i članaka u časopisima i publikacijama. 1981. god. je odlikovan „Ordenom za rad sa srebrenim vijencem“.

Bio je osnivač i predsjednik Udruge za očuvanje tradicije dubrovačkog turizma „Dubrovački izlog“ te vodio istoimeni turistički portal. Obnašao je dužnost predsjednika županijskog povjereništva Sindikata umirovljenika Hrvatske. Bio je kolumnist Dubrovačkog vjesnika i Glasa grada te dugogodišnji suradnik na Radio Dubrovniku.

Svoje znanje nesebično je prenosio na nove generacije. Bio je vanjski suradnik i predavao u Turističkoj školi u Dubrovniku, na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku, na Veleučilištu u Splitu, na Veleučilištu u Dubrovniku na studiju Menadžment u turističkoj destinaciji te kao gostujući predavač na Sveučilištu Libertas u Dubrovnik.

Živio je „burno“, a otišao tiho i iza sebe ostavio duboke i neizbrisive tragove.

Komemoracija u spomen na mr.sc. Lukšu Lucianovića održati će se u utorak, 22. ožujka 2022. u 12 sati u zgradi kampusa Sveučilišta u Dubrovniku (stara bolnica) na adresi Branitelja Dubrovnika 41.

Hvala mu za sve što je učinio za naš Grad.

Počivao u miru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.