Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

In memoriam Miljenku Jelači

02.07.2022.

13:20

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Miljenko Jelača

Miljenko Jelača

Foto: Privatni album / -

Napustio nas je Miljenko Jelača, dragi kolega, dugogodišnji glazbeni urednik Radio Zagreba i Radio Dubrovnika, vrsno ime glazbene kritike u pisanom i radijskom novinarstvu, diplomirani pravnik koji je na Radio Zagrebu bio šef Kadrovske, a potom i Pravne službe, posebno zainteresiran za sferu intelektualnog vlasništva, autorskih i srodnih prava.

Miljenko Jelača i Hrvatski radio bili su neodvojivi dugih šest desetljeća tijekom kojih je ostvario mnoge kultne emisije u dosezima tadašnje radiofonije Radio Zagreba: Po Vašem izboru, Taxi za Babilon, Dobro večer Beti, Muzički automat i mnoge druge emisije po kojima je u sjećanju brojnih generacija ostao 'izdvojeno radijsko ime'.

U osebujnoj radijskoj biografiji izdvaja se i bogat prinos u programu Radio Dubrovnika. Punih 16 godina kontinuirano je glazbeno-kritičarskim poslom, vjerodostojno i s autoritetom svoje osobnosti, pratio sva glazbena zbivanja, ostavivši bogate tragove o glazbenim događajima Grada i Dubrovačkih ljetnih igara, zasluživši status respektabilnog glazbenog kritičara.

Osim po dugovječnim emisijama Diskoteka 7 i Ozvučena povijest rock'n rolla, slušatelji će ga pamtiti i po riječima ohrabrenja u danima ratne agresije u kojem je prvi izvijestio o napadu i početku rata u dubrovačkom kraju.

Već 1990. godine uključio se u Hrvatsko vijeće europskog pokreta, te kao tajnik osmislio i pokrenuo na Radio Dubrovniku emisiju Euroradio, prvu takve vrste u Hrvatskoj, s ciljem senzibiliziranja javnosti za priključenje Europi. Za tu mu je emisiju Europski pokret Hrvatska, dodijelio 1995. nagradu Europski krug za doprinos razvoju demokratskih vrijednost putem javnih medija, a iste je godine postao i direktor-volonter Europskog doma Dubrovnik.

Nakon rodnog Zagreba, Dubrovnik je bio njegovo emotivno i obiteljsko utočište. Miljenka Jelaču pamtit ćemo kao dragog i poštovanog kolegu, uvijek spremnog na pomoć i dragocjen savjet i osobu koja je svojom biografijom pronosila i oprimjerila visoke kriterije ljudske i profesionalne posvećenosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.