Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

IN MEMORIAM Mira Muhoberac (1959.-2021.)

30.09.2021.

19:16

Autor: Radio Dubrovnik

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

U Zagrebu je iznenada u 62. godini preminula književna i kazališna kritičarka, dramaturginja i pedagoginja Mira Muhoberac. Diplomirala je na Kazališnoj akademijii i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kao  dramaturginja sudjelovala u predstavama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Dramskom kazalištu Gavella, Satiričkom kazalištu Kerempuh, Dubrovačkim ljetnim igrama i Kazalištu Marina Držića. Cijeli svoj kazališni, dramaturški, novinarski i urednički rad posvetila je praćenju i kritičkom vrednovanju aktualne hrvatske umjetničke scene.

Uz ostalo, bila je izbornica kazališnih festivala, članica stručnih žirija, urednica nekoliko izdanja Držićevih djela, dugogodišnja urednica u časopisu „Vijenac“ i na Hrvatskom radiju, stalna suradnica Radio Dubrovnika. Sudjelovala u osnivanju Doma Marina Držića, a od 2002. do 2004. bila je ravnateljica Kazališta Marina Držića i predsjednica Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa.

U širini njenih životnih, intelektualnih i kreativnih intersa i zagovora, uvijek je posebno mjesto imao njen voljeni rodni Dubrovnik.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.