Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Interuniverzitetski centar u Dubrovniku slavi 50. rođendan

29.09.2022.

07:41

Autor: Radio Dubrovnik

Zgrada preparandije, IUC

Zgrada preparandije, IUC

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Interuniverzitetski centar Dubrovnik slavi 50 godina osnutka. Tim povodom održava se međunarodna konferencija "Poticanje uključive internacionalizacije – uloga i odgovornost znanosti u suočavanju s globalnim izazovima".

"Krize u kojima se svijet nalazi, od klimatskih promjena, migracija, pandemija do nasilnih međunarodnih konflikata, upućuju na potrebu za uključivom internacionalizacijom u znanosti i obrazovanju. Suradnja je nužna ne samo između istraživačkih instituta i sveučilišta, nego i između znanstvene zajednice i vlada, nevladinog, te privatnog i javnog sektora. Kakva je uloga i odgovornost akademske zajednice u poticanju uključive internacionalizacije? Kako možemo organizirati međunarodnu znanstvenu suradnju kako bi se odgovorilo na suvremene zadaće?", ističu iz IUC-a.

Tema konferencije je koncipirana oko povijesti i misije Interuniverzitetskog centra, ali i oko aktualnih zbivanja na koja akademska zajednica nastoji dati odgovore – navodi se u pozivu za konferenciju.

Konferencija započinje javnim predavanjem Ksenije Turković, profesorice prava, donedavne sutkinje i potpredsjednice Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu na temu promicanja digniteta i poštivanja vladavine prava kroz obrazovanje i znanost.

Drugi dan slijede plenarna izlaganja o temi bio-medicinske i društvene perspektive pandemije, podučavanja u međunarodnom okruženju, akademskih sloboda, te uloge sveučilišta u organiziranju uključive međunarodne suradnje. Izlagači su Prof. Thomas Mettenleiter, Sir Geoffrey Nice, Dr. Nevenka Tromp, Dr. Wilhelm Krull, Dr. Kriszta Kovács, Prof. Gunn Elisabeth Birkelund i Prof. Henk Kummeling. Također su organizirane i paralelne sesije na teme sigurnosti i uključivih praksa u obrazovanju.

U sklopu obljetničkog programa se 1. listopada organizira i 17. Vijeće Inter-Univerzitetskog Centra na kojemu sudjeluju predstavnici članica IUC-a (hrvatskih i međunarodnih sveučilišta) koji tom prigodom određuju nove smjernice razvoja akademskih programa IUC-a, te biraju nova Upravna tijela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.