Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

16:59 / 15.02.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Irski veleposlanik kod Dobroslavića i Frankovića

Irski veleposlanik kod Dobroslavića i Frankovića

Irski veleposlanik kod Dobroslavića i Frankovića

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija/ Grad Dubrovnik / -

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i dubrovački gradonačelnik Mato Franković primili su veleposlanika Republike Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ruaidhrija Dowlinga.

Župan je veleposlanika upoznao s povijesnom i kulturnom baštinom juga Hrvatske te gospodarskim i poduzetničkim potencijalima Dubrovačko-neretvanske županije.

"Županiju razvijamo kao modernu europsku regiju, ugodnog življenja za sve građane uz gospodarski naglasak na turizmu, manjim dijelom na poljoprivredu, a plan za budućnost je razvijanje modernih IT industrija", rekao je župan Dobroslavić posebno istaknuvši važnost prometne povezanosti krajnjeg juga Pelješkim mostom s ostatkom Hrvatske.

Irski veleposlanik je i sam izrazio oduševljenje Pelješkim mostom, ali i gradom i okolicom, a kako je već, i službeno i kao turist, posjetio Dubrovnik, ovu priliku planira iskoristiti za obilazak drugih mjesta u županiji.

"Dubrovnik je, uz još neka mjesta, u središtu pozornosti irskih turista koji tradicionalno dolaze na ovo područje. Brojke iz 2019. su zbog Covid krize puno manje, ali ovo područje je i dalje hit u našoj zemlji ne samo zbog televizijske serije 'Game of Thrones', već primjerice i zbog organizacije vjenčanja u Gradu i okolici koja su izuzetno popularna u Irskoj", naglasio je veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj Ruaidhri Dowling.

Veleposlanik je predstavio mogućnosti kulturne suradnje kroz nastupe irskih umjetnika na pozornicama i festivalima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a već ove godine očekuje veći broj turista iz Irske koji su, kako je istaknuo, željni putovanja nakon brojnih restrikcija.

"Ovo je moj nastupni posjet, ali ću se zasigurno vraćati jer vidim puno prostora za konkretnu suradnju", zaključio je veleposlanik Dowling.

Veleposlanika je gradonačelnik Franković upoznao s projektima vezanim uz filmsku industriju, digitalne nomade, planove za razvoj IT industrije i ugradnju zelenih izvora energije u javne objekte kako bi se povećala samoodrživost i smanjili troškovi.

Dotakli su se i pitanja nedostatka radne snage u turizmu te kretanja na tržištu rada, gdje je Irska i dalje poželjna destinacija za rad za hrvatske državljane.

Govorilo se i o predstojećoj turističkoj sezoni te mjerama koje je Dubrovnik implementirao kako bi se ublažili učinci prekomjernog turizma i počelo sustavno upravljati turizmom.

Veleposlanik Dowling napomenuo je kako je Dubrovnik za Irce omiljena turistička destinacija u Hrvatskoj i kako ga često biraju za mjesto vjenčanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.