Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Istjecanje fekalnih voda u more na Pogačiću i ispred hotela Libertas Rixos

27.09.2016.

14:28

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon višekratnih dojava građana o potencijalnom onečišćenju mora na plaži Pogačić, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije obavio je terenski izvid i uzorkovanje mora na 4 lokacije.

Analizom uzoraka mora utvrđeno je da more na plaži Pogačić i ispred hotela Libertas Rixos ne udovoljava uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje. O rezultatima ispitivanja obavještene su nadležne inspekcije, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija i Vodovod Dubrovnik. Prema saznanjima iz Vodovoda Dubrovnik dana je uklonjen kvar na crpnoj stanici u blizini. Uzorkovanja su ponovljena i danas a o rezultatima će se  pravodobno obavijestiti javnost. U priopćenju za javnost, Zavoda za javno zdravstvo, napominje se  kako te dvije plaže nisu u redovitom Programu ispitivanja kakvoće mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije do daljnjega NE preporuča kupanje na plažama Pogačić i ispred hotela Libertas Rixos. Najznačajniji indikatori onečišćenja mora fekalnim otpadnim vodama su mikrobiološki pokazatelji pa njihovo prisustvo upućuje na potencijalni rizik od zaraznih bolesti. Mikrobiološko zagađenje na nekoj točki ispitivanja može jako varirati u vremenu, što ovisi o načinu i količini ispuštanja otpadnih voda te o meteorološkim i hidrografskim uvjetima

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.