Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Ivan Cikatić održao predavanje o zdravlju, poljoprivredi i okolišu

13.10.2019.

12:41

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

U sklopu građanske akcije "Dana kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj", kojoj su se priključile i Dubrovačke knjižnice, 12. listopada održano je predavanje profesora Ivana Cikatića na temu "Zdravlje – poljoprivreda – okoliš".

Cikatić je u temi o prehrani spomenuo finskog znanstvenka Area Waerlanda koji je rekao kako se hrana u našem organizmu iskorištava u tri ciklusa: ciklus apropijacije (probava), ciklus asimilacije (iskorištenje i upijanje) i ciklus eliminacije (uklanjanje otpada). Svaka od ta tri ciklusa traju u točnim vremenskim inervalima u našem tijelu i ne bi se smjela ometati. Spomenuo je i kako bi naš doručak do podne trebalo biti samo voće.

Profesor biologije je objasnio i važnost destilirane vode koja čisti cijeli organizam, kao i destiliranih tekućina (kišnice, sokova od sirovog voća i povrća) o čijim blagodatim govore drevne svjetske tradicije. Voda iz slavine sadrži razne otrove popout klora i pesticida, a najbolji način za uklanjanje svih tih tvari je destilacija.

Dotakao se i poljoprivrede te objasnio kako su se danas izdiferencirala tri sustava gospodarenja: intenzivna ili konvencionalna (velika dobit i tržišan proizvod), tradicionalna (korištenje bioloških i prirodnih izvora) i ekološka poljoprivreda (po strogim pravilima ekoloških udruga). Nažalost, konvencionalna je ono što 90 posto ljudi smatra poljoprivredom i koja koristi umjetne, sintetičke tvari za rast i razvoj biljaka.

Građanska akcija “Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj, pokrenuta je putem Facebooka, a potaknuta požarima u Amazoni, Sibiru, Africi i Aljasci. Kroz ovu inicijativu koja se obilježava 25., 26. i 27. listopada želi se posaditi što više stabala diljem Hrvatske i ujedno osnažiti građane da se uključe i postanu stvaratelji budućnosti kakvu žele.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.