Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Iz kotlovnice Hotela Excelsior u more isteklo lož ulje, očitovali se iz ALH

07.04.2021.

18:26

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Iz Jadranskih luksuznih hotela priopćenjem su se očitovali o incidentu koji se dogodio u subotu 27. ožujka, kada je u kotlovnici Hotela Excelsior došlo do curenja lož ulja na plažu ispred hotela. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

U subotu 27. ožujka u ranim jutarnjim satima u kotlovnici Hotela Excelsior došlo je do curenja lož ulja na plažu ispred hotela, a što je prouzrokovano ljudskom pogreškom. Curenje je zaustavljeno čim je ustanovljeno i nakon subote se nije ponovilo.

Djelatnici hotela su odmah po otkrivanju ovog događaja o tome obavijestili nadležne službe, koje su po pozivu izašle na teren. Isto jutro angažirali smo i specijaliziranu tvrtku CIAN koja je pristupila sanaciji na način da je tretirala onečišćeno područje prikladnim sredstvima te postavila brane. Intervencija je i dalje u tijeku.

Usporedo je angažirana i tvrtka INGATEST, tvrtka specijalizirana za zaštitu na radu, zaštitu od požara i zaštitu okoliša, kako bi ispitala stanje cjelokupnog postrojenja u kotlovnici Hotela Excelsior. Njihovim je nalazom utvrđeno da uzrok incidenta nije tehničke prirode, odnosno da ne postoji greška unutar sustava, već je nedvojbeno potvrđeno da je uzrok incidenta ljudska nepažnja.

Svi propusti naših zaposlenika vezani uz obavljanje radnih dužnosti utvrđuju se putem unutarnje kontrole, a bit će sankcionirani u skladu sa zakonom i internim pravilnicima.

Detaljnim pregledom utvrđeno je da u tanku nedostaje 7 732 litre lož ulja, a ne može se s potpunom sigurnošću još uvijek potvrditi koliko je od toga isteklo u more. Postoji opravdana sumnja da je pijesak u podlozi platoa plaže upio ulje koje se sada postupno, a potaknuto povremeno jačim valovima i nepogodnim vremenskim prilikama, ispušta u more i izaziva zagađenje i na morskoj površini.

Čim smo došli do ovih saznanja, angažirali smo tvrtku Texo gradnja koja će tijekom sutrašnjeg dana uz nadzor tvrtke CIAN otvoriti betonsku platformu plaže Hotela Excelsior kako bi uklonila i sigurno zbrinula potencijalno kontaminirani dio slojeva plaže.

Jadranski luksuzni hoteli će uz pomoć specijaliziranih tvrtki u najkraćem mogućem roku sanirati štetu u potpunosti i ispitati sve detalje incidenta. Kao što je bio slučaj i do sada, Jadranski luksuzni hoteli će i dalje transparentno nastaviti informirati javnost s provjerenim i točnim informacijama.

Na kraju, željeli bismo uputiti našu iskrenu ispriku svim građanima Dubrovnika za neugodnosti prouzrokovane incidentom i unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju dok traju sve nužne aktivnosti potrebne za žurnu sanaciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.