Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Izbori za zastupnike u Hrvatski Sabor

22.10.2015.

14:33

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Državno izborno povjerenstvo objavilo je za svaku izbornu jedinicu zbirnu listu pravovaljanih predloženih lista. Time je službeno počela izborna promidžba koja će trajati do ponoći 6. studenoga, kada počinje izborna šutnja.

U desetoj izbornoj jedinici, kojoj pripada i područje Dubrovačko-neretvanske županije je  16   izbornih lista. Najveća je gužva, s čak 20 lista, u prvoj izbornoj jedinici, dok ih je najmanje - 13, u petoj i devetoj.  Na listama je ukupno 2311 kandidata, od toga 957 žena (41,41 %), a kandidati prosječno imaju 42 i pol godine. Od 166 listi, 133 su ispunile tzv. žensku kvotu, odnosno imaju najmanje 40% kandidata podzastupljenog spola.  Prvi put građani Republike Hrvatske na parlamentarnim izborima mogu glasovati i preferencijalno. To znači da osim određene liste, mogu zaokružiti i kandidata na listi kojeg preferiraju. Listići će biti formata 62 x 43 cm, slični onima na izborima za Europski parlament, kada se također moglo preferencijalno glasovati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.