Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Izrađena Studija za rutiranje pješačkih i biciklističkih staza u Primorju

19.07.2021.

14:14

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Turistička zajednica općine Dubrovačko primorje je u suradnji sa HGSS-om i Enesom Bešićem napravila Studiju za rutiranje pješačkih i biciklističkih staza na području od Banića, Slanoga do Majkova, u sklopu razvoja novih turističkih proizvoda.

A s ciljem podizanja razine sigurnosti turista koji se žele baviti aktivnim turizmom na području općine. Na navedenom području, pješačke i biciklističke staze protežu se na oko 45 km i podijeljene su u više kategorija.

Drugi dio projekta obuhvatio je interaktivni web prikaz mape pješačkih i biciklističkih staza, uz mogućnost prikaza na mobilnim uređajima (Android/iOS) te mogućnost preuzimanja podataka putem web aplikacije na računalo za detaljnije planiranje šetnji ili vožnji biciklom.

"Interaktivna web mapa pješačkih i biciklističkih staza izrađena je sa svrhom da olakša kretanje u terenu, te na taj način podigne sigurnost posjetitelja na određenom području. Odlučili smo se za što jednostavniji koncept koristeći QR-codove koji će preko web interaktivne karte pružati korisnicima informacije o ruti kretanja, te samoj poziciji posjetitelja. Na taj način će posjetitelji koji budu boravli na području TZO Dubrovačko primorje, biti u mogućnosti iste učitati preko svog mobilnog uređaja te se sigurnije kretati u terenu", istaknuo je voditelj projekta Enes Bešić.

"Sve ove aktivnosti potaknute su da podižu razinu sigurnosti turista, koji borave u našoj općini, u terenu. Kroz ovaj koncept težilo se jednostavnosti, da korisnik uz svoj mobitel i internet, preko QR-coda dobije informacije o pojedinim rutama koje su sigurne za njegovo kretanje. Stoga smo kroz razna istraživanja i koncepte koje smo radili i provedena testiranja, došli smo do najjednostavnijeg riješenja da se koriste google chromom i google kartama sa korisnikovog mobitela, te podršku sa određenog internet prostora, što je nakraju uspješno spojeno sa QR-codom. Uvidjeli smo da su benefiti korištenja ovakvog tipa koncepta izrazito veliki, jer sam korisnik u svakom trenutku zna gdje se nalazi, vidi stazu na svom mobilnom uređaju, vidi svoju lokaciju gdje je i da li je na pravoj ruti njegovog kretanja", navodi Bešić.

"Tako se uvelike smanjuje mogućnost da posjetitelj , koji se odlučio da istraži, posjeti neko određeno područje gdje su postavljeni Qr-codovi sa takvim konceptom, da se nađe u situaciji da se izgubi te da ne zna gdje se nalazi. Korisnik koji želi da vidi sadržaj koji se krije iza Qr-coda, dovoljno je da otvori aplikaciju sa nekim čitačem qr-codova i ima WI-FI ili uključene mobilne podatke, izvrši očitanje Qr-coda i dobit će sadržaj na svoj mobilni uređaj. Uz Qr-cod do sadržaja interaktivne mape moguće je doći i na stranici TZO Dubrovačko primorje www.visit-slano.com", rekao je Bešić.

Treća faza projekta predviđa označavanje navedenih pješačkih i biciklističkih staza. Uz znakove , predviđeno je postavljanje i info-tabli na cijelom području od Banića, preko Slanoga do Majkova.

Do sada je kroz zajedničke projekte TZO Dubrovačko primorje i HGSS-a izrađen Turističko-planinarski zemljovid Dubrovačkog primorja, gdje su navedene sve pješačke i staze pogodne za bicikliranje u Dubrovačkom primorju i označena je biciklistička staza Slano – Bistrina u dužini od 50 km i napravljena je popratna brošura za taj projekt pod nazivom „Tematska biciklistička staza - Stećci Dubrovačkog primorja“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.