Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Izrađeno idejno rješenje nadogradnje škole u Mokošici

06.02.2019.

15:11

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Uz projekt škole Montovjerna, čija je realizacija počela u siječnju, Grad Dubrovnik u sklopu investicija u osnovnoškolsku infrastrukturu planira i rekonstrukciju Osnovne škole Mokošica za koju je izrađen idejni projekt.

Upravo s ciljem kako bi se povećanjem kapaciteta postojeće osnovne škole ostvarili uvjeti za rad u jednoj smjeni izrađen je idejni projekt dogradnje postojeće zgrade, a dovršetak izrade projektne dokumentacije planiran je u gradskom proračunu za 2019. godinu uz iznos od 800 tisuća kuna.

Dogradnja je planirana na mjestu postojećeg vanjskog igrališta koje se nalazi istočno od postojeće glavne školske zgrade i dvorane, a sastojat će se od ukupno 16 učionica s po jednim zajedničkim kabinetom na svake dvije učionice. Dogradnja će biti opremljena i uredskim odnosno administrativnim prostorijama, polivalentnom prostorijom, potrebnim sanitarijama i tehničkim prostorima te vanjskim ograđenim igralištem dimenzija 26 x 14 metara. Također, ostvarit će se topla veza između planirane dogradnje i postojeće škole.

Planirana dogradnja bit će katnosti suteren, prizemlje i kat (S+P+1) odnosno površine oko 3230 metara četvornih bruto zatvorenog prostora, dok će se igralište smjestiti na razini I. kata te će se  povezati sa svlačionicama postojeće dvorane i s okolnim terenom škole.

Budući je dogradnja planirana kao kaskadna građevina, na etažama prizemlja i I. kata pojavljuju se dijelovi ravnog krova koji su zamišljeni kao neprohodne ozelenjene plohe, s iznimkom dijela ravnog krova na I. katu koji je predviđen za već spomenuto vanjsko igralište i komunikacije. Planirana je i vertikalna komunikacija ugradnjom osobnog dizala koji će povezivati sve etaže te će omogućiti nesmetano kretanje osobama s invaliditetom odnosno osobama smanjene pokretljivosti.

Osim toga, a budući da cestovna komunikacija do škole Ulicom Bartola Kašića predstavlja jedan od ključnih prometnih problema Nove Mokošice, u Proračunu za 2019. osigurana su sredstava i iza izradu cjelokupne projektne dokumentacije za cestu Tamarić.

Upravo u okviru tog projekta, za koji se građevinska dozvola očekuje krajem godine, osigurat će se uredno prometovanje do škole i riješiti dugogodišnji problem roditelja čija djeca pohađaju nastavu u OŠ Mokošica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.