Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Jadrolinija opremljena defibrilatorima

20.12.2013.

10:20

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osnovne aktivnosti programa su javno-zdravstveno promicanje važnosti rane defibrilacije edukacijom građana i senzibilizacijom šire javnosti, povećanje dostupnosti AVD-a i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a

Jadrolinijini brodovi od ovog su tjedna opremljeni s vanjskim defibrilatorima. Uređaj AVD omogućava pomoć pri iznenadnom zastoju srca prije dolaska hitne pomoći. Njime se mogu služiti i laici bez stručnog medicinskog znanja i tako spasiti život u sudbonosnim trenucima, primjerice prilikom putovanja brodom. Donacija je dodijeljena u sklopu akcije „Pokreni srce - spasi život“.
Jadrolinijini će se defibrilatori raspodijeliti prema plovnim područjima na linije koje prevoze najveći broj ljudi, čime će se maksimalno uvećati mogućnost spašavanja putnika. Program javno dostupne rane defibrilacije provodi Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Osnovne aktivnosti programa su javno-zdravstveno promicanje važnosti rane defibrilacije edukacijom građana i senzibilizacijom šire javnosti, povećanje dostupnosti AVD-a i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a.
Konačni cilj programa je povećati postotak preživljavanja u slučajevima iznenadne srčane smrti sa sadašnjih 10 posto na postotak preživljavanja veći od 50 posto uz intervenciju unutar pet minuta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.