Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Jasmina Ferenac Antunović na izboru za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu

06.10.2020.

18:42

Autor: Radio Dubrovnik

OPG Antunović

OPG Antunović

Foto: - / -

Već tradicionalni i nadaleko poznati izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu održat će se 17. listopada u Pitomači. Ovim projektom želi se promovirati vrijednost i važnost žene na selu, s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine.

Ali i obilježiti Svjetski dan seoske žene koji se svake godine obilježava 15. listopada.

Dubrovačko - neretvansku županiju ove će godine predstavljati Jasmina Ferenac Antunović iz mjesta Kuna na Pelješcu. Jasmina je rođena Istrijanka, koja se nakon završenog agronomskog fakulteta u Zagrebu udala u Kunu, gdje živi sa svojom obitelji.

Jasmina je nevjesta obitelji Antunović, dobro poznate po Obiteljskom gospodarstvu Antunović koje vodi njen suprug Miljenko, uz pomoć oca Josipa i majke Nevenke. Antunovići su već poznati javnosti po svom OPG-u koji nezaobilazna stanica brojnih domaćih i stranih gostiju na poluotoku Pelješcu.

U svojoj konobi u Kuni poslužuju isključivo hranu i vino iz vlastite proizvodnje, a na njihovom domaćinstvu živi 80 magaraca, 350 ovaca i koza, 8 krava, 30 svinja te brojne druge životinje. Jasmina je pridonijela razvoju domaćinstva svojim vinarskim i vinogradarskim znanjem, a Antunovići su ove godine otvorili i rustikalne smještajne jedinice. Osim svog znanja o vinarstvu i vinogradarstvu, Jasmina tečno govori čak četiri jezika, a uz supruga aktivno sudjeluje i u procesu prerade mlijeka i sirenja.

Jasmina i Miljenko ponosni su roditelji dvogodišnjeg Josipa, koji je već veliki zaljubljenik u farmu, životinje i lozu, a koji će svoje roditelje pratiti na ovogodišnji izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu u Pitomaču.

Jasmina Ferenac Antunović će se na ovogodišnjem izboru predstaviti brojnim specijalitetima našeg kraja i županije, pa će se na njenom stolu naći bruštulani mindelići, orancini, mantala, kotonjata, suhe smokve, nekoliko peljeških vina, mandarine, grožđe, domaći kruh, pršut i sir… Jasmina će nositi nošnju Orebićkog kraja koji predstavlja, a koja je jedno od najljepših nošnji naše kulturne baštine.

Najuzornija hrvatska seoska žena mora biti stara između 25 i 65 godina, hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela.

Izbor najuzornije hrvatske seoske žene održava se u organizaciji Udruge „Uzorne hrvatske seoske žene“, na čelu s Katicom Jerleković, kojim se nastoji pripomoći promociji vrijednosti i važnosti žene na selu s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji, kulturne baštine te promoviranje tradicijskih vrijednosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.