Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Javna tribina i komemoracija zločina na Orsuli

18.10.2018.

15:20

Autor: Nila Miličić Vukosavić

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Udruga Hrvatski domobran, obilježavajući 74. obljetnicu zločina na Orsuli, organizira komemoraciju "Orsula 1944-2018." i javnu tribinu pod nazivom "Nekažnjeni zločini komunizma". Tribina će se održati u dvorani Ivana Pavla II, 18. listopada u 19 h.

Na istočnom ulazu u Dubrovnik, na predjelu zvanom Orsula, zvjerski je ubijena grupa tek mobiliziranih mladih Konavljana, pripadnika hrvatske vojske, koje su zarobili pripadnici 10. hercegovačke brigade u Komolcu. U noći 19. listopada 1944. nesretne su domobrane iz zatvora u Karmenu ukrcali u kamione i odveli na Orsulu te ih ubili.

U sjećanje na ovaj nemili događaj od prije 74 godine Udruga Hrvatski domobran organizira spomenutu komemoraciju i javnu tribinu na kojoj će sudjelovat će dr. Mario Jareb iz Hrvatskog povijesnog instituta, gradonačelnikm Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Udruge Hrvatski domobran Željko Kulišić i Tomislav Žerovnik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.