Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Jedan novooboljeli u županiji, pacijentica pod sumnjom na intenzivnoj

29.03.2020.

11:14

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Jedan je novi slučaj koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pa je novi broj 32, a jedna pacijentica sa sumnjom na zarazu koronavirusom je na respiratoru i na intenzivnoj je njezi, objavio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je pozitivna osoba supruga jučerašnjeg pozitivnog pacijenta, za koje se još uvijek ne zna gdje su se zarazili.

"Nekoliko zdravstvenih radnika u samoizolaciji su negativni i opet rade. To nam je jako važno i njih pojačano testiramo", istaknuo je Lakić. Dodao je kako je troje konavoskih vatrogasaca u samoizolaciji.

Naglasio je kako Split još uvijek ne može primiti dubrovačke uzorke, a dogovara se s Nastavnim zavodom u Splitu.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je u bolnici osam pozitivnih pacijenata i svi su stabilnog stanja, a 20 ih je u samoizolaciji, a jedna je pacijentica sa sumnjom na koronavirus u teškom stanju, intubirana je i na odjelu intenzivnog liječenja.

"Dvoje jučer intubiranih je po protokolu prebačeno na KBC Split na Križinama. Prijevoz pacijentice sa sumnjom u Split će ovisiti ako je stabilna za podnijeti prijevoz, a njen će se nalaz slati danas", napomenuo je Bekić.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je da je stanje dobro, jer su poslana čak 34 uzorka.

"To je zasluga naših zdravstvenih djelatnika koji vode bitku na prvoj crti, ali i odgovornog ponašanja sugrađana koji se pridržavaju propisanih mjera i time pridonose smanjivaju proširenja zaraze i spašavanju ljudskih života. Ulazimo u fazu sa što više težih komplikacija. Nastavimo se ponašati po mjerama Nacionalnog stožera i pobijedit ćemo", rekao je župan.

Načelnik Stožera Joško Cebalo naveo je kako je dosad ukupno u Zagreb poslano 223 uzoraka, a 32 je pozitivan, dok se ne čekaju novi nalazi. U karanteni su dvije osobe, hrvatski državljanin i grčka državljanka. U protekla 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako policija nastavlja sa svojim aktivnostima te podsjetio na zabranu odlaska na Elefite svima koji nemaju tamo prebivalište. Dodao je da je od jučer 30-ak osoba manje u samoizolaciji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.