Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Jug Hrvatske dobiva infrastrukturu širokopojasnog pristupa Internetu

03.02.2020.

12:37

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković i direktor Odjela za razvoj i implementaciju EU BB programa u HT-u Milan Meden potpisali su ugovor za projekt izgradnje infrastrukture širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije.

Ona bi stanovnicima šireg gradskog područja omogućila pristup ultra brzom internetu.

Grad Dubrovnik nositelj je projekta uz partnerstvo s općinama Konavle, Župa Dubrovačka i Dubrovačko primorje.

"Zahvaljujem županu dubrovačko-neretvanskom Nikoli Dobroslaviću na inicijativi I vizionarstvu za pokretanje ovog projekata jer bez dobro pripremljene dokumentacije, što je odradila DNŽ, ne bi mogli biti ovdje i natjecati se u ovoj priči", kazao je gradonačelnik Franković, dodajući kako će se realizacijom ovog projekta osigurat će se svim stanovnicima Dubrovnika i susjednih općina brži, kvalitetniji i sigurniji Internet.

Nakon prethodno poduzetih radnji, koje uključuju iskaz interesa, dvije javne rasprave te izradu nacrta Plana razvoja širokopojasne infrastrukture (PRŠI), Grad Dubrovnik je u postupku pred-odabira izabran među 16 gradova/općina od 71 prijavljenih za dostavu prijave za dodjelu bespovratnih sredstava.

"Prije četiri godine započeli smo sveobuhvatni projekt razvoja širokopojasne infrastrukture cijele naše županije. Podijelili smo područje županije na tri podpodručja, od kojih je jedan Dubrovnik s okolinom općinama, drugi Korčula s otocima i Pelješac i treći dolina Neretve. Sva tri su pripremljena za kandidaturu i u ovoj fazi uspio je Dubrovnik. Očekujemo da će biti interesa i za ova druga dva područja na idućim natječajima", rekao je u ovoj prigodi župan Dobroslavić.

Hrvatski Telekom izabran je natječajem za partnera po investicijskom modelu A, te će biti odgovoran za projektiranje, izgradnju i upravljanje mrežom.

Ukupna vrijednost projekta je 93 milijuna kuna, od čega partner HT Telekom financirana prihvatljive investicijske troškove sa 57 milijuna kuna, dok se ostali iznos od 36 milijuna kuna financira iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.

"Ovaj projekt će osigurati širokopojasni Internet za oko 12.200 potencijalnih korisnika, najviše za privatna kućanstva, potom privatne poduzetnike te za javna poduzeća", pojasnio je Milan Meden iz HT-a te najavio da se do kraja ljeta očekuje potpisivanja granta s RH i nakon toga projektiranje i početak gradnje.

Očekivano trajanje projekta je do 31. prosinca 2023. do kada se očekuje izgradnja i stavljanje u operativno stanje širokopojasne mreže.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.