Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Kako će izgledati suradnja s SKB-om Mostar?

19.06.2019.

19:09

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Radni sastanak na temu početka suradnje Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko–neretvanske županije i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar održan je u Mostaru.

Sastanak je održan nastavno na nedavno potpisani sporazum o suradnji u području hitne medicine između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine, kao i Ugovor o suradnji između Ministarstva zdravstva RH u području hitne medicine sa SKB Mostar.

Hitno medicinsko zbrinjavanje odnosi se na državljane Republike Hrvatske s područja djelovanja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, a kojima je zbog bolesti, stradanja ili ozljede neposredno ugrožen život, pojedini organ ili dijelovi tijela odnosno kod kojih bi u kratkom vremenu moglo doći do životne ugroženosti, a u SKB Mostar mogu biti zbrinuti unutar tzv. zlatnog sata.

Protokol prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata u SKB Mostar utvrdio je Hrvatski zavod za hitnu medicinu kojim su definirane medicinske indikacije i kontraindikacije za prijevoz u SKB Mostar koja će osiguravati zbrinjavanje životno ugroženih bolesnika svih dobnih skupina, kroz 24 sata dnevno.

Tijekom ovog i sljedećeg tjedna održavaju se operativni sastanci Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i sporazumom obuhvaćenih županijskih zavoda za hitnu medicinu na kojima će se detaljnije dogovoriti provedba i dati upute za postupanje u određenim situacijama.

Sastanku su uz ministra zdravstva RH prof. dr. sc. Milana Kujundžića prisustvovali i ministar zdravstva Federalnog ministarstva BiH, doc. dr. sc. Vjekoslav Mandić, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, ministar zdravstva HNŽ-a Goran Opsenica, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujevic, zamjenica župana Žaklina Marević, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije Leo Luetić, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ Rade Bošnjak, te predstavnici lokalne zajednice kao i rukovodstvo SKB Mostar predvođeno ravnateljem, prof.dr.sc. Antom Kvesićem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.