Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Kako kvalitetnije povezati Vela Luku i Lastovo tijekom cijele godine?

29.01.2019.

14:40

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U Palači Ranjina održan je sastanak na temu rješavanja problematike prometne (ne)povezanosti otoka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, posebno brzobrodskih i trajektnih veza za Vela Luku na Korčuli te Lastovo, a koji je inicirao saborski zastupnik Branko Bačić.

Kako stoji u priopćenju DNŽ, župan Dobroslavić uvodno je naglasio probleme nedostatka odgovarajućih brodova, pohvalio predstojeća ulaganja u lučku infrastrukturu i zauzeo se za svakodnevnu brzobrodsku vezu Dubrovnik – Lastovo.

”Dubrovačko-neretvanska županija pripremila je već osam projekata luka za financiranje iz EU fondova, odnosno putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i to je veliki uspjeh. Što se tiče brodskih veza, bolje su nego prije no još osjećamo manjkavosti u njima. Prioritet je povezati Lastovo sa županijskim centrom Dubrovnikom. To je projekt koji je odavno trebao biti realiziran, ali pozitivno je što smo napokon nadomak tome”, rekao je župan te dodao kako se treba učiniti sve kako bi djeca s Lastova mogla srednju školu pohađati u svojoj županiji, a točnije na Korčuli te da je izgradnja učeničkog doma na Korčuli neophodna. Istaknuo je kako bi se na nadolazećoj sjednici Vlade u Dubrovniku trebala donijeti odluka o sufinanciranju tog projekta.

Saborski zastupnik Branko Bačić rekao je da je inicirao ovaj sastanak kako bi se ostvario dogovor Dubrovačko-neretvanske županije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Jadrolinije za izradu prijedloga bolje povezanosti Korčule i Lastova, te kako bi se našlo rješenje za nabavku trajekta za liniju Split – Ubli.

”Moramo razmotriti sve mogućnosti, a najrealnijom opcijom držim nabavku polovnog broda većih kapaciteta i veće brzine od dosadašnjih brodova na toj liniji, barem dok se ne uspije sagraditi novi brod, po mogućnosti na hrvatskim navozima”, naglasio je Bačić.

Predsjednik uprave Jadrolinije obavijestio je da tvrtka namjerava nabaviti polovni brod, da imaju u vidu jednu mogućnost koju treba još provjeriti, međutim da je htio čuti kako na to gledaju predstavnici otočana odnosno JLS.

Gradonačelnik i načelnici, kapo i ostali sudionici sastanka suglasili su se da je nabavka polovnog broda jedina realna mogućnost u ovom trenutku, ali i da se zauzimaju za gradnju novog broda za tu liniju. Također su zahtijevali da se katamaran Jelena za stalno ostavi na liniji Split – Ubli.

Ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović naglasila je kako održavanje linije za Lastovo na godišnjoj razini košta oko 41 milijun kuna od sveukupnog troška održavanja svih linija koji iznosi oko 320 milijuna kuna.

Na sastanku su usuglašena četiri glavna zaključka: Nužno je da Jadrolinija odmah ide u nabavku polovnog broda za liniju Split – Vela Luka – Lastovo i nastavi radnje za gradnju novog broda za istu liniju. Iskazana je puna potpora izgradnji osam luka od lokalnog i županijskog značaja na području Dubrovačko-neretvanske županije. Utvrđena je nužnost da se katamaran Jelena koji jedini ima potrebne maritimne sposobnosti trajno odredi za liniju Split – Vela Luka – Lastovo. Nužno je, također, brzobrodsku liniju Dubrovnik-Lastovo za koju je Vlada već dala suglasnost žurno pretvoriti u svakodnevnu liniju zbog bolje povezanosti Lastova sa sjedištem Županije, ali i zbog mogućnosti da lastovski srednjoškolci pohađaju srednju školu u Korčuli, što je želja roditelja na Lastovu.

Sastanku su nazočili župan Dobroslavić, zamjenik Cebalo, v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić, saborski zastupnik Branko Bačić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, Anđelko Petrinić, ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta sa suradnicima, gradonačelnik Korčule i načelnici otočkih općina, ravnatelji Lučkih uprava, predsjednica Županijske gospodarske komore Terezina Orlić, županijski vijećnik Ivo Žuvela te drugi sudionici vezani uz temu sastanka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.