Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Kako odvajati, ali i spriječiti nastanak otpada?

18.10.2019.

17:59

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

U sklopu projekta "ReDu – provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika" u četvrtak, 17. listopada u hotelu Hilton održano je predavanje "Odvajanje i sprečavanje nastanka otpada".

Predavanje je održala docentica na Odjelu za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku dr. sc. Marina Brailo Šćepanović.

"Cilj današnjeg predavanja jest povećati svijest kod javnosti da otpad nije samo kruti nego i tekući, da ga svi proizvodimo i da ga je potrebno kvalitetno zbrinuti", kazala je, između ostalog, predavačica Brailo Šćepanović.

Istaknula je da se zato treba okrenuti prema modelima suvremenog biološkog pročišćavanja otpadnih voda jer se tako postiže jako visoka kvaliteta otpadnih voda koja nakon obrade odlazi u prirodu, u našem slučaju u more, i zato je iznimno važno da su otpadne vode kvalitetno pročišćene i zbrinute.

Projekt “ReDu – provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika" ukupno je vrijedan 1.386.980,00 kuna, od čega Europska unija putem Kohezijskog fonda, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. sufinancira 1.178.933,00 kuna.

Projekt predviđa niz aktivnosti koje će doprinijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada, smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta i izgradnji svijesti građana grada Dubrovnika o važnosti gospodarenja komunalnog otpada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.