Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Kako osmisliti ekološki održiva sportska događanja?

15.11.2019.

18:23

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U Dubrovniku je održana završna konferencija EU projekta "Zero Waste Blue" za održiva sportska događanja, koji je financiran iz Programa prekogranične suradnje "Interreg Italija-Hrvatska" 2014.-2020..

Ima za cilj analizirati negativni utjecaj na okoliš prilikom organizacije različitih manifestacija i javnih okupljanja, zaštitu i promociju prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije te kreaciju zajedničkog turističkog proizvoda "Zero Waste Blue" brenda za sportske manifestacije.

S obzirom da je jedan od ciljeva projekta produljenje turističke sezone kroz provedbu održivih, tzv. zelenih sportskih događaja na lokalitetima značajne kulturne i/ili prirodne baštine u Italiji i Hrvatskoj, Dubrovačko-neretvanska županija uključila je dva sportska događanja u projekt – Metkovska skalinada koja je održana u ožujku 2019. i Ston Wall Marathon koji je održan u rujnu 2019., a koja su koristeći Zero Waste Blue metode i Zero Waste 2.0 platformu i uz sufinanciranje kroz program sudjelovale na projektu kao pilot događanja.

Organizaciju događanja vezanu uz završnu konferenciju zajedno s partnerima u projektu koordinirala je Dubrovačko-neretvanska županija, a osim partnera u projektu i ostalih uvaženih sudionika u završnoj konferenciji sudjelovao je predstavnik Upravljačkog tijela programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska (Regija Veneto) Marin Miletić koji je istaknuo da je svrha poziva i projekata koji su sudjelovali bila nastavljanje prethodnog završenih projekata, prvenstveno tijekom provedbe IPA i ostalih poziva.

Partneri na projektu uspjeli su predstaviti i omogućiti organizatorima sportskih događanja način na koji mogu velike sportske manifestacije učiniti prirodno održivim uz smanjenje količine otpada. Partneri su također istaknuli potrebu za većom inkluzijom osoba s posebnim potrebama u sportske manifestacije.

Projekt Zero Waste Blue traje od lipnja 2018. godine do studenoga 2019. godine i nastavak je uspješno završenog EU projekta Zero Waste. Ukupna vrijednost Zero Waste Blue projekta iznosi 861.435,70 eura.

Vodeći partner je Grad Opatija, a ostali partneri na projektu su Dubrovačko-neretvanska županija, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Agencija za razvoj zadarske županije Zadra Nova, ART-ER agencija za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna, Regija Emilia Romagna, Regija Veneto, Regija Molise, Grad Ancona i tvrtka Veneto inovacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.