Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Kako razvijati turizam na Pelješcu u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta?

24.07.2019.

13:41

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Regionalna agencija DUNEA u suradnji s Institutom za turizam predstavila je u Stonu "Poželjan plan razvoja turizma poluotoka Pelješca u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta", rezultat projekta COASTING koji se bavi uspostavom integralnog upravljanja obalnim područjem za održivi turizam.

Kako je istaknuto na predstavljanju, ovaj dokument predstavlja prvi korak u sagledavanju neposrednih i posrednih učinaka izgradnje mosta na postojeći/željeni turistički proizvod poluotoka, ali i na izazove na koje bi vlast u svim jedinicama lokalne samouprave Pelješca trebala odgovoriti.

U izradu dokumenta su bili uključeni predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti, udruge civilnog društva te gospodarstvenici s područja Pelješca koji su svojim sudjelovanjem u radionicama, koje je Regionalna agencija DUNEA organizirala u travnju i svibnju na Pelješcu, omogućili bolji uvid u ulogu turizma i njegovo značenje za poluotok Pelješac, izazove turističkog razvoja te aspekte budućeg razvoja poluotoka, a rezultati zajedničkog rada su postali dio Plana.

Također, rečeno je kako izgradnja Pelješkog mosta ne predstavlja samo kapitalni projekt u razvoju županijske prometne infrastrukture, već i projekt koji će se značajno odraziti na kvalitetu života lokalne zajednice, ponajviše uslijed preusmjeravanja prometnih tokova i povećanja prometne opterećenosti jednog dijela peljeških prometnica te je bilo važno ispitati utjecaj gradnje Pelješkog mosta na dosad prevladavajući model turističkog razvoja. Riječ je, pritom, o različitim ekonomskim, ekološkim i/ili socijalnim učincima koje izgradnja mosta može izazvati, naglašeno je.

Predstavljanju su, uz predstavnike Regionalne agencije DUNEA i Instituta za turizam, nazočili predstavnici Općine Ston, Janjina, Trpanj i Orebić, Turističke zajednice DNŽ, Zavoda za prostorno uređenje DNŽ, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ, Lokalne akcijske skupine FLAG „Južni Jadran“, Razvojne agencije Općine Orebić, Lokalne akcijske grupe LAG 5 te ostali zainteresirani dionici.

Uz Regionalnu agenciju DUNEA, partneri na projektu su Regija Lazio (Italija), Regionalni odbor Gozo (Malta), Sapienza Sveučilište u Rimu (Italija), AMP Metropolis (Francuska), Regija Epirus (Grčka), Općina Saranda (Albanija) i Regija Sicilija (Italija).

Projekt vrijedan nešto više od milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Mediterranean uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto, a proračun Regionalne agencije DUNEA je 89.490 eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.