Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Kako se 1. svibnja nekad slavio u Veloj Luci?

02.05.2023.

10:05

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Tonči Donjerković

Vela Luka iz zraka

Vela Luka iz zraka

Foto: TZO Vela Luka / -

U povodu Međunarodnog praznika rada u središnjem velolučkom parku "žardinu" održano je druženje i besplatna podjela graha s kobasicama. Za vrijeme ovog druženja priređena je zabava uz puštanje zabavne glazbe dalmatinskog melosa. U ovom okupljanju sudjelovali su također i turisti koji su stigli u Velu Luku.

Ujedno je svakom posjetitelju uručen letak u kojem je dat kratak povijesni prikaz obilježavanja ovog značajnog datuma u Veloj Luci koji se slavi od njenih samih početaka na specifične načine, a posebno od davnih 20-tih godina prošlog stoljeća.

Već od tada Prvi svibanj jedan je od najvećih velolučkih praznika. Slavio se i kao praznik buđenja prirode, ali i kao dan zaljubljenih, šale i zajedništva.  U oči tog dana podigao bi se u centru mjesta visoki tanki bor i pod njim bi se plesalo i pjevalo. Preko noći bi mladići krali pitare s cvijećem iz dvora djevojke u koju su bili zaljubljeni i ostavljali ih u središtu mjesta. Na taj način su roditeljima i javnosti obznanjivali početak svoje veze. Tu noć se šalilo na račun zavađenih susjeda, sakrivali bi im se čamci i magarci. Ujutro rano odlazilo se na masovni zajednički uranak na lokacije izvan mjesta poput uvale Gradina, gdje se čitav dana slavilo i veselilo, a i dočekivalo lovce s ulovljenim čagljem.

Ovo je samo jedan mali dio lokalnih velolučkih običaja vezanih za obilježavanje ovog praznika. Ovih običaja danas više nema te se Prvi maj slavi na drugačiji način, u manjim familijarnim i prijateljskim grupama, a ovo okupljanje i podjela graha pokušaj je da se barem dio spomenutih običaja ne zaboravi, a međunarodni praznik rada ipak na neki način obilježi primjereno vremenu i trenutku u kojemu živimo o radimo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.