Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Kako upravljati razvojem održivog i odgovornog turizma na Mediteranu?

05.07.2020.

18:20

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Regionalna agencija DUNEA sudjelovala je na međunarodnom webinaru organiziranom u sklopu provedbe projekta WINTER MED na temu upravljanja razvojem održivog i odgovornog turizma u odredištima na Mediteranu.

Zahvaljujući projektu WINTER MED organizirana je serija webinara posvećenih dobrim upravljačkim praksama, a jedan od njih vodila je i Regionalna agencija DUNEA u suradnji s agencijom za razvoj Valdelsa.

Na webinaru je viša stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata Ivana Prce predstavila iskustvo u provedbi CO-EVOLVE projekta, čiji se Plan prijenosa projektnih rezultata pokazao kao dobrom praksom. Primjer toga je delta rijeke Neretve za čije područje su izrađene Smjernice za integralnu zaštitu ruralnih krajolika i održivi razvoj turizma čime su identificirana i valorizirana 203 napuštena, zapuštena ili tek privremeno naseljena sela i zaseoci u zaleđu klastera Neretva. Cilj ove konzervatorske, urbanističke, krajobrazne i arhitektonske podloge je omogućiti revitalizaciju i obnovu tradicijskih naselja te tako pomaknuti pritisak s osjetljivog obalnog područja na prirodne i kulturne ljepote zaleđa.

Gradonačelnici i načelnici s područja delte rijeke Neretve prepoznali su iznimnu važnost dokumenta te preuzeli planerske smjernice za koje je preporučeno da postanu dio prostorno-planske dokumentacije njihovih jedinica lokalne uprave i samouprave.

Uz Regionalnu agenciju DUNEA, govornik na webinaru bila je i Veroniqe Evers, ispred Programa prioritetnih akcija/Regionalnog centra aktivnosti (PAP / RAC) iz Splita koja je detaljnije prikazala Plan prijenosa projektnih rezultata. Projekt CO-EVOLVE završen je u listopadu prošle godine, a ovo specifično iskustvo DUNEA će prenijeti provedbom novog projekta WINTER MED ugovorenog kroz program Interreg Mediteran 2014.-2020.

Cilj projekta WINTER MED je promicanje održivog i odgovornog cjelogodišnjeg turizma na mediteranskim otocima uz istodobnu valorizaciju i očuvanje kulturne i prirodne baštine. Kroz projekt će se izraditi zajednička strategija upravljanja turizmom na mediteranskim otocima uključenim u projekt, a na pilot područjima (Dubrovačko-neretvanska županija, Cipar, Korzika, Balearsko, Egejsko i Toskansko otočje) će se izraditi lokalni akcijski planovi s ciljem izrade nove turističke ponude koja će omogućiti odvijanje turističkih aktivnosti i u zimskim mjesecima uvažavajući okolišne, sociokulturne i ekonomske aspekte razvoja turizma, osiguravajući tako njegovu dugoročnu održivost.

Ukupna vrijednost projekta je 2 milijuna i 650 tisuća eura, a 85 posto bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.