Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Kava s Dominikankama" u Korčuli svakog 6. u mjesecu

06.02.2021.

13:57

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Danas, kao i svakoga šestoga dana u mjesecu do 6. kolovoza Sestre dominikanke Kongregacije svetih Anđela Čuvara, u sklopu jubileja 800 godina od smrti sv. oca Dominika (preminuo 6. kolovoza 1221.), vode na društvenim mrežama Kongregacije zanimljivu video emisiju "Kava s dominikankama".

Sveti otac Dominik utemeljitelj je dominikanskog Reda, odnosno Reda propovjednika. Ujedno se obilježava i 800 godina dominikanske prisutnosti na hrvatskim prostorima.

Započele su 6. siječnja 2021. kada su uz kavu sestre dominikanke u Šibeniku Manes Puškarić i Rahela Rukavina razgovarale o ovogodišnjem jubileju i jubilejima Kongregacije, a danas nastavljaju ostale detalje jer u gradu Korčuli u slavu utemeljitelju djeluju dva samostana: braće dominikanaca Svetog Nikole i Anđela čuvara, sestara dominikanki koji je u Korčuli zaživio 1905. godine kao kuća matica nove Kongregacije koju je podigao iz postojećih zajednica u Šibeniku i Splitu hrvatski dominikanac o. Anđeo Marija Miškov.

Samostan je od tada i kuća novicijata. Danas Kongregacija sv. Anđela čuvara sa sjedištem u Korčuli broji oko 150 sestara koje žive i djeluju u oko 15 kuća i samostana u domovini i inozemstvu.

U samostanu u Korčuli je 25 sestara dominikanki, pod čijim okriljem djeluje dječji vrtić koji svojim radom obuhvaća sve dobne skupine djece. Sestre daju satove iz stranih jezika, fizike i matematike. Prisutne su u školskom vjeronauku i župnoj katehezi u Korčuli i okolnim župama i vodi ih geslo “BOGU, REDU, NARODU”.

Kako nam kaže voditeljica emisije “Kava s dominikankama” sestra Manes Puškarić (prošle godine kao najbolji student dobila diplomu magistra teologije) dominikanke će u svim samostanima spontano voditi slične emisije služenja Bogu-Redu i Narodu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.