Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Kineski "Traveller": Dubrovnik primjer učinkovitosti u borbi s epidemijama

16.05.2020.

14:50

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Kineski turistički mjesečnik "Traveller" objavio je priču o povijesti karantene te je pritom najveći naglasak stavio na Dubrovnik odnosno njegova povijesna iskustva u borbi s raznim epidemijama i to još od 14. stoljeća.

Povod ovoj poučnoj povijesnoj priči u Travelleru, jednom od najpopularnijih turističkih časopisa u Kini, jest aktualna situacija s virusom COVID-19 te njegovom utjecaju na turizam.

Europa je u prošlosti, navodi ovaj časopis, nekoliko puta bila suočena s epidemijama, a ulazne točke bolesti bile su luke poput Venecije, Genove i Dubrovnika. Sama ideja karantene kao načina borbe protiv raznih epidemija začeta je u Dubrovniku još 1377. godine, kada su donesene prve na svijetu poznate zdravstvene odredbe u tom smislu. Časopis uz ilustraciju navodi da su trgovački brodovi tako provodili 30 dana u karanteni na otocima Mrkanu i Bobari. Iako je danas Dubrovnik jedan od najpoznatijih turističkih centara Europe, Traveller navodi da je povijest grada izuzetno zanimljiva, a odluke koje su se donosile prije šest stoljeća 'bile su mudre, razumne i učinkovite'.

"Isticanje Dubrovnika u međunarodnim turističkim medijima kao pozitivan primjer, uz priznanje o znanju i sposobnosti naših predaka, još je jedan 'vjetar u leđa' za oporavak turizma i vraćanja života u vrijeme prije epidemije. Stoga nas vesele upravo ovakve vijesti", rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković o članku u Travelleru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.