Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

08:56 / 20.03.2019.

Autor: Radio Dubrovnik

Koja su ograničenja upravljanju otpadom u Dubrovniku?

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U organizaciji Regionalne agencije DUNEA u Dubrovniku se održao sastanak projekta "URBAN-WASTE" koji je okupio 11 pilot gradova i regija s tehničkim projektnim partnerima, kako bi se procijenili ekonomski, socijalni i ekološki utjecaji eko-inovativnih strategija za prevenciju i upravljanje otpadom.

Uključuje jedanaest pilot područja koja spadaju u najposjećenija turistička odredišta širom Europe, među kojima je Dubrovačko-neretvanska županija.

Tema sastanka bila je specifičnost i karakteristike gradova koji su pod zaštitom UNESCO-a, poput Dubrovnika, pa su tako prezentaciju održale i predstavnice Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije Barbara Savin i Iva Knego koje su predstavile zemljopisne, topografske i prostorne karakteristike županije, uključujući ograničenja, mogućnosti i izazove dubrovačkog područja.

Osim samog grada Dubrovnika i upoznavanja s povijesnom jezgrom, sudionici su imali priliku doživjeti i ljepote Malog Stona i Stona, a upoznali su se i sa seoskim načinom života u Konavlima u Seoskoj kući Novaković. U Konavoskim dvorima je Lea Đurović Ruso, zajedno s Pavom Arbulićem iz Čistoće i Zelenila Konavle, predstavila projekt prvog zelenog restorana u Hrvatskoj, dok su u Seoskoj kući Novaković upoznali dio povijesti konavoskog kraja i seoski način života.

Konačni rezultati i postignuća projekta predstavit će se u svibnju u Bruxellesu.

Projekt Urban-Waste punog naziva "Urbane strategije gospodarenja otpadom u turističkim gradovima", financiran je kroz program Horizon 2020. Na projektu sudjeluje 28 partnera iz ukupno 13 zemalja (Austrija 1, Belgija 1, Cipar 1, Danska 3, Francuska 3, Grčka 2, Hrvatska 1, Italija 3, Nizozemska 1, Portugal 2, Švedska 2, Španjolska 7, Ujedinjeno Kraljevstvo 1), vodeći partner je Regionalna vlada Kanarskih otoka, a Regionalna agencija DUNEA jedini hrvatski partner na projektu.

Ukupan budžet iznosi 4.248.782,50 eura, dok Regionalna agencija DUNEA ima udio od 87.781,25 eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.