Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Koji su izazovi lokalne demokracije na Zapdnom Balkanu?

05.02.2020.

10:59

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić imenovan je izvjestiteljem za Mišljenje Europskog odbora regija o „Izazovima lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu“. Glavni fokus u istraživačkim raspravama o ovoj temi ispitivanje je različitih aspekata fenomena poznatog kao zauzimanje lokalne države.

To se događa kada moćni pojedinci, skupine ili mreže utječu na sustav lokalne uprave ili njegovih dijelova u korist vlastitih interesa. Ovi elementi imaju negativan učinak na politički i društveni razvoj lokalnih zajednica, dok njihov kombiniran utjecaj ima ozbiljnu štetu po daljnji razvoj demokracije. Usvajanje Mišljenja očekuje se na plenarnoj sjednici Europskog odbora regija u Bruxellesu koncem ožujka 2020. godine.

Dobroslavić je ovom prilikom izjavio da očekuje da Mišljenje o izazovima lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu bude dodana vrijednost i jedna od tema na raspavama u okviru Sastanka na vrhu čelnika država i vlada (EU-Zapadni Balkan) u organizaciji Vlade i ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, koji će se održati u Zagrebu u svibnju 2020.

Ovo imenovanje izvjestiteljem župana Dobroslavića dolazi na početku njegovog novog petogodišnjeg mandata u Europskom odboru regija. Župan je do sada bio izvjestitelj u dva navrata na temu „Pravni okvir u prekograničnoj suradnji“, te „Višegodišnji financijski okvir EU-a 2021.-2027.“

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.