Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Koliko je pomoćnika u nastavi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji?

20.09.2019.

15:44

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Županijska pročelnica za društvene djelatnosti Jelena Dadić nazočila je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja sastanku kojeg je sazvala ministrica Blaženka Divjak. Tema sastanka je osiguranje potpore pomoćnika u nastavi i stručno komunikacijskih posrednika te procedura njihova odobravanja.

Kako je ranije najavljeno sastanak je prilika za analizu ovogodišnjeg procesa te za početak dogovora o budućim, zajedničkim aktivnostima na unapređenju odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju.

Inače, za školsku godinu 2019.-2020. Dubrovačko – neretvanska županija u roku je i skladu s propisima od nadležnog Ministarstva u četiri faze, ovisno o zaprimljenim zahtjevima od Ureda državne uprave, zatražila dobivanje prethodne suglasnosti za uključivanje pomoćnika ili posrednika za ukupno 99 učenika s teškoćama u razvoju, neovisno o načinu financiranja (EU projekti, udruge i općine).

U prvoj fazi od 63 zahtjeva odobrena su 62 pomoćnika ili posrednika, dok je jedan učenik s teškoćama upućen Povjerenstvu za ponovnu procjenu zahtjeva, dakle na dodatnu provjeru. U drugoj i trećoj fazi poslano je 29, odnosno 4 zahtjeva za koja još uvijek čekamo očitovanje, odnosno prethodne suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja. U četvrtoj fazi prijavljena su tri učenika, a Ministarstvo je suglasnost za njih dostavilo 16. rujna.

Zaključno, Županija je zatražila dobivanje prethodne suglasnosti za uključivanje pomoćnika ili posrednika za ukupno 99 učenika s teškoćama u razvoju, a do sada je zaprimila prethodnu suglasnost Ministarstva za 65 učenika s teškoćama u razvoju, dok su 34 zahtjeva još u obradi.

Što se tiče financiranja pomoćnika u nastavi, u suradnji sa udrugama sa područja Dubrovačko-neretvanske županije, a koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi/stručnog komunikacijskom posrednika, dogovoreno je, sukladno dosadašnjoj uspješnoj suradnji, da će se preko projekata udruga financirati pomoćnici za 30 učenika s teškoćama, dok će se pomoćnici za ukupno 67 učenika s teškoćama finacirati preko EU projekta „Zajedno možemo sve! – 4“ kojem je nositelj Dubrovačko – neretvanska županija. Financiranje pomoćnika za preostala dva učenika s teškoćama dogovoreno je s nadležnom općinom.

Sukladno Pravilniku pomoćnik u nastavi može pružati potporu jednom ili dvoje učenika u istome razrednom odjelu ili različitim razrednim odjelima ili kao pomoćnik u nastavi skupini učenika istoga razrednog odjela/odgojno – obrazovne skupine uzimajući u obzir individualne potrebe svakog učenika.

U jednome razrednom odjelu/odgojno – obrazovnoj skupini može biti samo jedan pomoćnik u nastavi.

Temeljem svega navedenog Županija je 29. kolovoza raspisala Javni poziv za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač u 2019.-2020. školskoj godini te je ukupno traženo 65 pomoćnika u nastavi za svih 67 učenika s teškoćama koji će se financirati preko županijskog EU projekta „Zajedno možemo sve! – 4 (bez obzira da li su u trenutku raspisivanja imali suglasnost nadležnog Minsitarstva ili nisu).

Temeljem Javnog poziva od 50 pomoćnika koji su mogli započeti s radom kao pomoćnici u nastavi s prvim danom škole (za koje je dobivena prethodna suglasnost), njih 46 je i započelo.

Naime u međuvremenu, jedan od učenika s teškoćama je odselio iz Dubrovačko-neretvanske županije, dok je za jednog učenika uz molbu roditelja odlučeno da će pohađati nastavu bez pomoćnika iako ima ishođenu prethodnu suglasnost Ministarstva. Iznimno zbog manjka prijava kandidata na Javni poziv u OŠ Cavtat za dvoje učenika koji su dobili suglasnost Ministarstva još uvijek se traže 2 kandidata za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi.

"Suglasnost nadležnog Ministarstva čekamo još za drugu i treću fazu prijave Zahtjeva za dobivanjem prethodne suglasnosti za uključivanje pomoćnika ili posrednika i to za ukupno 33 učenika s teškoćama, uz to još čekamo suglasnost i za jednog učenika iz prve faze prijave čija dokumentacija je upućena na dodatnu provjeru", kažu iz Županije.

Po dobivanju suglasnosti Ministarstva, od 34 učenika, njih 22 će se financirati preko projekata udruga, a 12 učenika s teškoćama preko projekta Županije „Zajedno možemo sve! – 4“ i to u školama: OŠ Blato, OŠ Don Mihovila Pavlinovića, OŠ Opuzen, OŠ Orebić, OŠ Petra Kanavelića, OŠ Smokvica, OŠ S. Radića, OŠ Trpanj, OŠ V. Nazor, OŠ Vela Luka, SŠ Fra Andrije Kačića Miošića, OŠ Župa dubrovačka.

"Očekujemo da ćemo dobiti suglasnost za sve prijavljene učenike u sklopu druge i treće faze prijave Zahtjeva za dobivanjem prethodne suglasnosti za uključivanje pomoćnika ili posrednika, kao što smo dobili za prvu i četvrtu fazu prijave", ističe se iz Županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.