Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Komunalni dio Luke Račišće donijet će vezove za 74 plovila

14.04.2021.

13:04

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

U Gradskoj vijećnici Grada Korčule u ponedjeljak je potpisan Sporazum o zajedničkom financiranju uređenja komunalnog dijela "Luke Račišće" na sjeveroistočnom dijelu otoka Korčule, čiji Mjesni odbor administrativno pripada Gradu Korčuli.

Sporazum je potpisao Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić te u ime gradonačelnika zamjenik Ivan Šale.

Prema podacima župana Nikole Dobroslavića, “Komunalne luke su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji veliki infrastrukturni projekti što je program kojeg radi Ministarstvo mora, prometa i infrastructure, gdje je županija maksimalno iskoristila financijska sredstva kako za uređenje komunalnih luka tako i za izgradnju drugih projekata na području lučke infrastrukture.

Projekti su vrijedni više od 700 milijuna kuna. Radi se od 9 projekata lučke infrastrukture od Nove luke Polačišće u Korčuli i Luke Perna na poluotoku Pelješcu, te zahvat na rekonstrukciji lukobrana Puntin u Korčuli, projekt lučkog terminala u Veloj Luci, izgradnju luke Ubli na otoku Lastovu, proširenje luke u Cavtatu uz proširenje rive u Trpnju i rekonstrukciju na otoku Koločep.

"Vrijednost projekta u Račišću je oko 2 milijuna kuna a financijska sredstva osigurava Dubrovačko-neretvanska županija, Županijska lučka uprava Korčula i Grad Korčula. Projektom je planirano postavljanje pontonskog gata s kompletnim sidrenim sustavom za 74 plovila, komunalno opremanje te uklanjanje otpada iz podmorja luke", kaže ravnatelj Ante Tvrdeić.

Rođeni korčulanin, zamjenik župana Joško Cebalo se zadovoljno osvrnuo projektom Komunalne lučice u Račišću gdje su mještani do 1950. godine bili vlasnici najveće otočke flote malih obalnih teretnih jedrenjaka, i do danas gaje “maritimnu” kulturu i najvećim dijelom su časnici i mornari na brodovima svih zastava, dok će ova luka izgrađena u doba Austrougarske imati i značajan razvitak nautičkog turizma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.